Так Бог зберігає пенсіонерів України!

Під час зимових мінусів та нинішньої енергетичної кризи слід звернути велику увагу на літніх людей, і це особливо правда у випадку пенсіонерів України, з чиїх прикрої ситуації наші політики виходу не дуже прагнуть знайти. Як це стало ясне з останнього звіту ООН, Україна є однією з країн-лідерів за швидкістю скорочення населення. За прогнозами світової організації, до 2050 року населення України зменшиться до 35 млн. (Населення у 2020 році склало пр. 43,7 млн.) У звіті, така негативна статистика, на жаль, продовжується так — населення України є одним з тих, які швидше старіють в Європі. В наші дні більш ніж п’ята частина населення старше 60 років. На основі оціночних даних це становить близько 8,74 млн громадян, що піддає систему охорони здоров’я величезному навантаженню.

З точки зору держави, все це очевидно в зростаючих витратах на охорону здоров’я і пенсії, а з точки зору пенсіонерів, яким виплата витрат на необхідні лікування вже понад сил, у високий рівень смертності. А саме цей показник, тобто високий рівень смертності є одним з головних причин, що ведуть до швидкого скорочення населення. Іншою причиною таких показників є низька народжуваність (у 2020 р. це склало 473 тис. немовлят), і не попутно, слід зазначити також і постійно зростаючий рівень міграції. Число тих, хто у 2020 р. офіційно покидало Україну вище 37,7 тис.!

Що стосується прожиткового мінімуму в Україні, сума цієї соціальної виплати з 1-го грудня 2021 р. становить 2393 грн (EUR 78). А розмірові прожиткового мінімуму дає велике значення те, що саме від нього залежать багато інших соціальних виплат, у тому числі, пенсії. Нагадаю, що мінімальна пенсія з 1-го грудня зросла у невеликому розмірі до 2600 грн (EUR 84).

Українські пенсіонери, яким доводитися жити на 3866 грн (EUR 126) в місяць, вже не можуть впоратися зі збільшенням цін на газ, витрат на опалення, постійним підвищенням цін на продукти харчування. У них аварійних запасів немає. І до всього цього додаємо пандемію. Більшість населення України, яка старше 60 років, та яким загрожує найбільша небезпека захворюватися, не вакцинувалася від коронавірусу.

Допомоги у виплаті рахунків їм ніхто не надає, тому що це явно не служить інтересам влади. Уряд не поспішає виділити кошти для пенсіонерів з бюджету. Інформування людей похилого віку про необхідність вакцинації незадовільно. Зростаюче число та захворюваність пенсіонерів у величезній мірі збільшують навантаження на систему охорони здоров’я, яка вже вкрай перевантажена від COVID, і ці два явища можуть навіть довести систему до катастрофи. І уряд, повністю усвідомивши все це, все ж не поспішає їм на допомогу.

Отже, у мене питання до Президента Зеленського, ночами уявлюваному всякі держперевороти, Прем’єр-міністру Шмигалю, який подорожує по всьому світу і всім нашим політикам, дуже зайнятим усякими державними справами: вашим батькам, дідам і бабам, доводиться вижити не на 3866 грн (EUR 126), чи не так? Як, на вашу думку, взимку 2021–2022 рр. звичайному українському пенсіонеру, який примушується заощадити кожну копійку помісячної пенсії, уникати вибору годуватися АБО опалити? Ви, напевно краще за всіх знаєте, що такий вибір і так і всяк буде смертельним.


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Так Бог зберігає пенсіонерів України!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *