Звіт минулого року

2021: рік антирекордів в Україні у виразних цифрах

2021 рік на жаль, виявився роком антирекордів по всьому світу, включаючи Україну. Ось мій суб’єктивний відбір негативних рекордів, який, по-моєму, найкраще відображає не тільки стан українського суспільства і рівень епіднебезпеки, але показує і ті питання, які були в центрі уваги правлячої політичної еліти протягом року, і також статус України на міжнародній арені.

Ø Що стосується міграції, до середини грудня 2021 року в Україні зафіксовано негативний рекорд з відтоку населення за останні 11 років. За 10 місяців 2021 року Україну покинули і поки не повернулися понад 600 тис українців. У 2010-х роках щорічно країну покидало близько 500 тис осіб. До 2022 кількість покинули Україну досягне 3,3 млн осіб за всі 11 років.

Ø Спочатку пандемії в Україні захворіли понад 3,7 млн чол., з яких померло більше 97 тис. В Україні смертності в 1,5 рази вище, ніж в інших країнах.

Ø Природний приріст населення наблизився до -200 тис (тобто насправді це не приріст, а зменшення).

Ø Згідно з прес-релізами СБУ під кінець року, правоохоронцями ліквідовано понад 100 кримінальних угруповань, які підробляли COVID-сертифікати.

Ø Крім того, українською спецслужбою була встановлена відповідальність за 5000 (!) кібератаків на українські урядові органи та критичну інфраструктуру хакерів, найманих російською ФСБ.

Ø Що стосується медіапростору, в Україні закрито принаймні 5 ТВ-каналів через політичні причини (ZIK, NewsOne, 112 Україна, UkrLive, Перший Незалежний). Відповідно до нового Закону України №5599 про олігархів, деякі магнати позбулися своїх активів у ЗМІ.

Ø Протягом одного місяця 5 (!) міністрів були звільнені.

Ø Ціни на газ збільшилися на 7,96 грн (Нафтогаз, загальний тариф для населення)-13,5 грн (Херсонська область) за 1 m3 .

Ø З метою демонстрації сили, як по відношенню до України, так і до НАТО, Росія сконцентрувала кілька десятків тисяч військ на кордонах з Україною. (Кількість солдатів, дислокованих там, досягла 100 тис).

Ø Україна “бачить” територію Росії на глибину до 400 км — про це заявив секретар РНБО Олексій Данилов у грудні. (Я включаю цю цифру в перелік тому, що в порівнянні з подібними здібностями Росії щодо України, я вважаю її антирекордом.)

У кожного є свій власний список, свій власний перелік, складений на основі власних вражень і дослідів, накопичених протягом року. Перераховані вище теми відображають пріоритетні для мене питання.

Бажаю Україні кращого і більш щасливого 2022 року, і щоб вона змогла повернутися, в усіх відношеннях, до давним-давно втрачених позитивних показників!


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Звіт минулого року”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *