Підтримка може мати неприємні наслідки

Направляючи різного типу гуманітарної допомоги в Україну і забезпечуючи житлом і харчуванням сотні тисяч українських біженців, зарубіжним країнам пора задуматися про те, які наслідки може тягти за собою така підтримка?

Факт, що необхідне мати на увазі такі питання, є черговим нонсенсом наших днів, і, за іронією долі, питання про негативні наслідки виникає з боку обох воюючих сторін — як з боку Росії, так і з боку України.

Але перш ніж загубитися в глибині нашого головного питання, що стосується можливих наслідків надання допомоги Україні, я хотіла б згадати про справу, якій була присвячена моя остання стаття в блозі, саме про те, що деякі сусідні з Україною країни, в тому числі країни-члени ЄС діляться першим місцем в наданні допомоги українським біженцям як на їх власній території, так і в прикордонних регіонах України.

Країни, які приймають найбільшу кількість українських біженців — це Польща, Румунія, Угорщина, Республіка Молдова та Словаччина. Окрім прийому і пристойного постачання величезного потоку українських біженців, три держави беруть участь у видатній транскордонній гуманітарній діяльності. Такими країнами є Польща, Угорщина та Румунія, які постачають прикордонні з ними українські регіони — Львівську, Закарпатську та Чернівецьку області. Крім гуманітарної допомоги, кожна вищезгадана європейська країна підтримує вступ України до Євросоюзу. У чому немає згоди серед них, це питання направлення зброї в Україну, і питанні введення ембарго на російські енергоресурси.

А після красномовних фактів, давайте перейдемо до самої суті питання: чим “нагороджується” допомога? (Само собою зрозуміло, що ніхто не вимагає ніяких винагород за допомогу.)

Давайте почнемо з Росії. Малозначний політик Російської комуністичної партії нещодавно пофантазував про те, що після України Росія повинна “денаціоналізувати” (тобто необхідно запобігти або зупинити поширення націоналістичних ідей), зокрема, Польщу та Молдову. Ідея “денацифікації” Польщі також стала популярною в певних колах. Прямо зараз я додаю, що це досить маргінальна думка. Що дійсно має значення, так це численні ракети, що впали на Львівську область, а одного разу і на молдавські телекомунікаційні станції. В останні дні квітня зусилля Угорщини з надання гуманітарної допомоги Україні також були “винагородженні” Росією кількома ракетами, запущеними з Азовського моря, котрі впали на Закарпаття вперше з початку війни.

А в Україні, деякі політичні діячі закидаються звинуваченнями щодо Польщі, Угорщини та Румунії, говорячи про їхні ревізіоністські наміри, спрямовані проти постраждалої від війни України, і припускаючи, що їхня допомога не є безкорисливою. На мій погляд, в даному випадку Київ завдає відповідний удар точно по тих, хто приймає найбільш кількість біженців, в тому числі дітей, хто бере участь в лікуванні поранених українських військовослужбовців і хто годує цілі регіони.

Отже, ось відповідь на наше запитання: “яка буде нагорода за допомогу?”- ракети з одного боку і звинувачення з іншого. Досить розчаровуючий результат, чи не так?

Після двох місяців війни прийшов час припинити бомбардування і ракетні удари, а також припинити токсичні звинувачення!

Дозвольте мені повторити те, що я вже неодноразово підкреслювала, а саме те, що будь-яка країна, яка допомагає Україні, заслуговує на повагу і подяки.

Деякі мої друзі, покидавши Україну знайшли захист у вищезгаданих країнах — я і від їх імені відкидаю вищевказані звинувачення, а також від імені тих, хто втік до Польщі, Угорщини та Румунії, я дякую цим державам за їх величезні зусилля.


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Підтримка може мати неприємні наслідки”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *