Шкільный спецвипуск не тільки для батьків

Кожна країна визначається, як у географичному, так у політичному сенсі своєю територією. Якщо країна втрачає частину своєї території, це означає, що її територіальній цілісності завдано смертельної шкоди. Це є справою великої ваги, особливо через те, що таким країнам зазвичай не відкривається можливість на корекцію держкордонів у наступних десятиріччях, навіть століттях.

Але держава — це набагато більше, ніж територія! Територія і кордоні — це тільки скелет. Держави ѓрунтуються на національних засадах, а нація, серед іншіх, визначається своїм складом і також певними внутрішніми мотиваціями та страхами.

Коли число дітей скорочується до критичного ступеня в країні, яка втратила частини своєї території, це є справжня національна катастрофа, яка вже попереджає про похмуре майбутнє певної країни.

Через це, у випадку нашої понівеченої війною України, не має ніякого значення, наскільки Зеленський вдячний українським захисникам, які звільнили величезну територію у вересні. За його словами « Україна жодної хвилини не сумнівається в собі, у своєму майбутньому, у своїй перемозі.» «Ми розвиваємо й розвиваємося. (…) А найголовніше — будемо наше українське майбутнє. Вільне та незалежне», сказав він.

Але оптимістичні слова президенту України — тільки оманлива мішура, особливо у світлі статистики.

Ø З 24 лютого по вересень зареєстровані більш ніж 12.325 млн перетинів держкордонів України.

Ø Кількість українських біженців, зареєстрованих по всій Європі перевищила 7.160 млн.

Деталізація вищезгаданих цифр показує, що до початку вересня кількість перетинів кордонів в основні країни призначення складається наступним чином:

o Польща: близько 6.0 млн

o Угорщина: близько 1.34 млн

o Румунія: близько 1.17 млн

o Словаччина: близько 760 тис

o Молдова: близько 600 тис

Ми не повинні забувати про внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні, чисельність яких, за оцінками, становить близько 6.975 млн осіб. Слід також зазначити, що кількість прибуваючих ВПО збільшується в декількох регіонах України. У найближчі місяці очікується близько 70 тис ВПО на Львівщині, і 50 тис по кожній західній області України. Кількість вимушених переселенців, які прибувають на Закарпаття, поступово збільшується — з липня прибуло не менше 100 тис нових ВПО.

1 вересня на підконтрольних Україні територіях до школи пішли на 800 тисяч дітей меньше, ніж торік, повідомив в інтерв’ю міністр освіти та науки України. Сергій Шкарлет зазначив, що, до війни, в Україні школярів було майже 4,2 млн. За даними міністерства, на сьогоднішній день 641 тис школярів перебувають за межами території України, та близько 200 тисяч школярів знаходяться на тимчасово окупованих Росією територіях, що він назвав певною трагедією для України.

Отже, 1 вересня в Україні новий навчальний рік розпочався, у класах чи дистанційно — умови варіюються, залежно від ситуації безпеки. Крім того, слід також згадати деякі сусідні та інші країни, враховуючи їх величезні зусилля щодо інтеграції дітей шкільного віку українських біженців у свою систему освіти.

Згідно з офіційними даними, близько 460 тис дітей шкільного віку зареєструвалися для тимчасовий захист у Польщі, але тільки 185 тис з них почали там школу в цьому році. Раніше повідомлялося, що австрійська влада очікувала, що приблизно 50 000 Українських дітей почнуть новий навчальний рік в Австрії. Що стосується Угорщини, там довго не було точних публічних даних про кількість українських дітей, які пішли там до школи, але відомо, що кількість неповнолітніх осіб серед українських біженців, зареєстрованих для захисту, становить від 10 до 20 тис. В Угорщині, до речі, обов’язкове відвідування школи застосовується також до біженців шкільного літа, що зобов’язані розпочати навчання у державних навчальних закладах, а влада зобов’язана забезпечити це основне право для всіх. Треба зазначити, що у слов’янських країнах, як Польща чи Словаччина, українські школярі краще справляються з освітою в школах. У країнах Балтії, які також є популярними напрямками для українців, які тікають від війни, число дітей шкільного віку досить велике. (Напр. у Літві, згідно з офіційною статистикою з 65 тис українців, що переселилися в цю країну, близько 18 тис є дітьми шкільного віку. У Латвії, де загальна кількість біженців становить близько 36 тис осіб, 3,3 тис нових українських учнів почали навчання,) Щодо внутрішньо переміщених осіб та їхньіх дітей шкільного віку, я можу навести одну статистику, згідно з якою 1 вересня у Закарпатській області пролунав перший дзвоник для 170 тисяч дітей — 2500 з них з інших областей України…

А зараз, після приведення статистичних даних та показавши, які європейські держави докладають найбільших зусиль для надання належної освіти українським дітям, дозвольте мені ознайомити вас із прихованими думками українських біженців, які ігноруються Зеленським. Однією з найбільших в Україні соціологічних компаній нещодавно проводилося онлайн опитування, в ході якого були опитані більш ніж 500 чоловік у 30 країнах світу — українські біженці відповідали про свої наміри повернутися додому після того, як закінчиться війна. Результати такі:

§ 36 % респондентів висловили намір повернутися тільки після того, як переконаються, що на їх колишньому місці проживання вже безпечно перебувати.

§ 35 % хочуть повернутися відразу після того, як закінчиться війна.

§ 13 % почекали б пару років.

§ І, нарешті, 7 % (!) взагалі не планують повертатися в Україну, бо вони вже знайшли нову батьківщину.

Отже, не кажучи про українських солдатів, що героїчно борються за свою батьківщину, і захищають Україну до останньої каплі крові, на кому буде заснована уявна майбутня Україна Зеленського?? У той час як ціла нація покинула рідну землю, і українські школярі розпочали навчальний рік у різних країнах Європи, питання повернутих територій є другорядним. Але поки для Зеленського важливий сам факт, що навчальний рік в Україні місцями відкрився, і в деяких населених пунктах навчання триває, я я хотіла б ще раз підкреслити, що цього недостатньо! Насправді, це нічого не означає. Українцям, їхнім синам та дочкам потрібен мир по всій Україні. Якщо Зеленський не обіцяє миру, він, насправді, нічого не обіцяє.


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Шкільный спецвипуск не тільки для батьків”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *