Танці в доміно: мирні переговори неминучі

Міністр оборони Румунії Василе Динку подав у відставку після того, як заявив, що війна в Україні може закінчитися тільки в тому випадку, якщо почнуться мирні переговори з Росією, за участю США або НАТО. Міністр, який висловив таку думку, пішов у відставку через “неможливість співпраці” з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом, який є головнокомандувачем збройними силами Румунії і займає абсолютно протилежну позицію. Після інциденту глава держави порадив Динку більш уважно вивчити офіційну позицію ЄС та Румунії щодо війни в Україні. «Тільки Україна може вирішувати, коли і як вести переговори», — додав він.

Румунія — віддана євроатлантична країна, яка є однією з найсильніших стовпів НАТО в Європі з тих пір, як вона вступила в Альянс, а також близьким і надійним союзником США. Пропозиція Динку почати мирні переговори і залучити до переговорів Сполучені Штати або НАТО слід інтерпретувати у цьому контексті.

Як член уряду добре поінформованої, добре позиціонованої та сильної країни, міністр оборони Румунії не зробив нічого особливого, крім намагався висунути здоровий глузд на перший план, в ході пошуку рішення. Однак не можна виключати, що саме відео-пранк на Youtube з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою спонукав його зробити свою заяву і подати у відставку. Так, Кулеба досить чесно розповів про те, наскільки Київ розраховує на американську і британську допомогу… Після того, як Динку уважно вислухав Кулебу, румунський міністр оборони міркував дуже логічно, коли сказав, що питання війни та миру в Україні має обговорюватися Сполученими Штатами або НАТО.

Або все це слід пов’язувати з майбутніми проміжними виборами в Америці? Республіканці якраз обговорювали, чи потрібна Україні така величезна підтримка і чи повинен Вашингтон продовжувати виділяти майже необмежені ресурси на підтримку Києва…

Відставка Динку стала несподіванкою, але цілком ймовірно, що аналогічні думки все частіше прозвучать на міжнародній арені. Досі в Європі зустрічалося усього лише півтори людини, хто насмілювався сказати, що США повинні сісти за стіл переговорів, щоб сприяти мирному процесу в Україні. Окрім Папи Римського, єдиним лідером, який наважився підняти свій голос проти думки гучної більшості, був прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Угорський лідер на одному Берлінському форумі нещодавно відкрито висловив свою тверду переконаність у тому, що американо-російські переговори не тільки необхідні, але і неминучі.

З огляду на цей прецедент, слід зазначити, що через два тижні після заяви Орбана міністр оборони Румунії також висловився в подібному тоні, а потім, на прохання президента Франції Макрона, Папа Франциск заявив про своє бажання налагодити діалог між росіянами і американцями для обговорення війни і, виступати за мир.

Отже, гра в доміно, здається, починається. Я щиро бажаю, щоб здоровий глузд переміг.


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Танці в доміно: мирні переговори неминучі”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *