Хмари тероризму збираються над Європою

Ґрунтуючись на недавніх подіях війни між Росією і Україною, я на жаль повинна зробити висновок, що обидві сторони звернулися до засобів тероризму. Однак, є різниця в поведінці двох воюючих сторін. У той час як Путін визнав, що, у відповідь на атаку на Кримський міст, він особисто віддав наказ атакувати Київ і ряд інших міст України, що призвело до численних людських жертв, то Україна досі не зробила подібних зізнань.

Я називаю останні військові події тероризмом, адже вони чітко відображають такі основні характеристики терору, як вибухи бомб, удари на символи, наведення страху, демонстрація сили, і т.д. Крім того, терористичні акти часто відбуваються у вихідні дні, коли державні механізми, у тому числі слідчі органи, працюють повільніше. У більшості випадків терористи беруть на себе відповідальність за свої дії, тому що пишаються ними і таким чином можуть вони інтерпретувати свої теракти в соцмережах, як їм завгодно — саме так вони просувають свою власну репутацію.

Необхідно мати на увазі, що нинішня серія терактів почалася з бомби, захованої в машині Дар’ї Дугіної в треті вихідні серпня (20 серпня), на російській землі, навіть у самому серці Росії. Можна припустити, що метою вибуху був батько Дар’ї, філософ і громадський діяч Олександр Дугін, який є живим символом, що втілює численні ідеї про те, що суверенна Україна не повинна існувати, а тільки як частина євразійської Росії.

Акти саботажу газопроводів «Північний потік-1» та «Північний потік-2» по дну Балтійського моря були здійснені в останні вихідні вересня (24–26 вересня), незадовго до проведення 26 і 27 вересня псевдо «референдумів» в чотирьох українських регіонах, коли жителі Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей проголосували за приєднання до Росії. Після того, як регіони сказали «так», Путін в Москві урочисто оголосив про анексію чотирьох регіонів (точніше про їх входження до складу РФ) (30 вересня). У своїй урочистій промові він назвав атаки на газопроводи актами міжнародного тероризму, спрямованими на критичну інфраструктуру. Того ж дня президент України Зеленський видав указ, в якому говорилося, що вести переговори з Путіним з питання війни та миру неможливо.

У другі вихідні жовтня рано вранці вибух прогримів на мосту, що з’єднує анексований Кримський півострів з Росією. Підрив Кримського моста, що має символічне значення і грає важливу стратегічну роль, був здійснений в той день, коли Володимиру Путіну виповнилося 70 років (8 жовтня). Послання, відправлене Путіну обваленням Кримського моста, в соцмережах поширилося разом з всесвітньо відомим виконанням Мерилін Монро <<Happy birthday, Mr President>>, від чого послання перетворилося в повністю особисте, і відразу було ясно, що сюрприз був підготовлений для самого Путіна.

Реакція Росії, особливо після того, як Путін назвав події терактом, спрямованим на цивільну інфраструктуру, не викликала жодних сумнівів. Київ безсумнівно був у числі головних таргетів. Відповідь слідувала через два дні після вибуху на Кримському мосту (10 жовтня), і ракетні удари призвели до численних жертв і поранених серед населення.

А тепер давайте повернемося на кілька років у минуле!

Ви напевно пам’ятаєте, що кілька років тому в східних самопроголошених «народних республіках» Києвом була розпочата т.зв. АТО, тобто антитерористична операція, яка пізніше була замінена чисто військовою операцією, приправленою девізом «реінтеграції». А в 2022 році, у своїй відчайдушній боротьбі з Росією, Київ витягнув тероризм зі свого арсеналу, і почав використовувати його за межами країни — до цього можна привести в приклад підрив машину Дугіної, саботаж газопроводів, і також підрив Кримського моста. Цими терактами Україна, хоча і не взяла на себе відповідальність за них, діяла як терористична держава проти іншої терористичної держави, як вона називає Росію. А потім глава української дипломатії Дмитро Кулеба зізнався у всьому під час відео-пранку…

Що стосується російського підходу, відомо, що у лютому 2022 року Москва почала т.зв. «спеціальну (військову) операцію» проти «укронацистів», але скоро їй довелося залишити це дурне гасло (принаймні другу частину його) позаду себе. Москва стала використовувати слово «тероризм» у зв’язку з убивством Дугіної, потім для опису вибухів підводних газопроводів і, нарешті, коли були підірвані частини Кримського моста, заявивши, що, оскільки ці дії вважаються терактами, Росія буде розглядати виконавців як терористів.

Відповідь на питання, у чому користь терактів під час війни, дуже проста: вони ведуть до ескалації.

І це погана новина для всіх. Тероризм нерозбірливий у засобах: все дозволяється, особливо якщо обидві сторони, схоже, не тільки прийняли це правило гри, але і прагнули до того, щоб ввести ці нові правила. Однак, я думаю, варто згадати, що у більшості випадків російська відповідь — це реакція на певні українські кроки, або точніше провокації. У більш широкій перспективі, все це, безсумнівно, може завдавати серйозної шкоди Європі, де елементи критичної інфраструктури, у тому числі нафто- і газопроводи, електромережі, Інтернет і телефонні кабелі можуть бути поранені або навіть зруйновані.

Після відповідних розслідувань у Швеції та Данії, вже ведеться і німецьке розслідування щодо вибухів на «Північних потоках». За оцінкою Німеччини, вибухи, як такі вважаються антиконституційними і можна їх назвати диверсією: вони, швидше за все, були спровоковані навмисно і загрожують як внутрішньої, так зовнішньої безпеки Німеччини.

Характер держав змінюється відповідно до змін в характері війни. А війна змінює не тільки характер України і Російської Федерації (жодна з них досі не була терористичною державою!), але змінюється і обличчя Європи, включаючи Німеччину. У нинішній ситуації не тільки в Європі і малих членах-країнах, а й Німеччині, з’являються перші ознаки економічного спаду. І Європа опинялася у такому становищі всього за кілька місяців … Браво!

Ще ні слова не згадувалося про той факт, що тероризм характеризується і тим, що він не зупиняється у межах однієї або іншої країни. Саме тому тероризм необхідно запобігати як на території країн, що постраждають від війни, так і за їх межами. Невинні людські втрати просто неприйнятні, і саме тому всі, і особливо кожна окрема країна-член ЄС, повинні зосередитися на просуванні мирних переговорів, а не продовжувати війну і допомагати тероризму.

На закінчення дозвольте мені процитувати слова Ангели Меркель, рупора Володимира Путіна, яка нещодавно заявила, що Європі необхідно прагнути до миру, і Путіна необхідно залучити в мирний процес. Крім цього вона також попередила про те, що нікому не радить сприймати слова Путіна як блеф. Нам усім краще повірити їй. Вона знає це краще, ніж будь-хто інший у світі.


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Хмари тероризму збираються над Європою”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *