Мирні ініціативи і спроби провокацій з метою загострення ситуації

Четвертий саміт Ради Європи 22 травня у Рейк’явіку заявив про політичну підтримку українського прочитання «формули миру». Саміт, присвячений просуванню запропонованої Україною «формули миру», запланований на середину липня і відбудеться в Копенгагені.

Президентка Єврокомісії у своїй промові наголосила, зокрема, що основою миру в Україні має стати встановлення справедливості, що вимагає прислухатися до думки України. З цього вона зробила висновок про необхідність підтримати той шлях до миру, який пропонує Україна – так звану «формулу миру Зеленського». Фон дер Ляєн закликала усіх «об’єднати зусилля».

Не можна обійти увагою спроби Китаю зізнатися в якості посередника між сторонами війни. Президент України та його команда наприкінці весни розпочали переговори з Китаєм з метою обговорення шляхів можливої співпраці для встановлення справедливого і сталого миру для України, заснованого на принципах міжнародного права та поваги до Статуту ООН.

Китайський міністр оборони нещодавно заявив, що його країна займає безпристрасну позицію щодо кризи в Україні, і пообіцяв докласти зусиль для формування спільного розуміння міжнародним співтовариством її регулювання. «Україна готова підключити Китай до переговорного процесу з Росією, але лише в тому разі, якщо Москва погодиться вивести свої війська з окупованих територій», – голова МО України Олексій Резніков заявив на початку червня, що можна сприймати як відповідь на пропозицію його китайського колеги.

Крім китайської миротворчої ініціативи, є ще один важливий аспект, про який слід згадати. Спеціальний представник Папи Римського Франциска, посланник Святішого Отця італійський кардинал Маттео Дзуппі прибув до Києва, щоб провести дискусії з українською владою про війну і про те, як знизити напруженість і досягти справедливого миру.

Про миротворчу місію Папи Франциска стало відомо після його візиту до Угорщини у квітні. Українська влада спочатку заперечувала факт папської миротворчої місії, але через кілька днів було зроблено конкретні кроки: Київ також направив своїх посланців до Ватикану, а церковні високопосадовці з Росії також провели переговори з представниками Святого Престолу.

Виходячи з вищесказаного, я б сказала, що в міжнародному співтоваристві вже почала формуватися якась політична воля, спрямована на досягнення домовленості про припинення вогню, але настало трагічне 6 червня. Прорив споруд Каховської ГЕС, які, серед іншого, забезпечують водопостачання анексованого Криму показав, що щонайменше одна зі сторін війни не зацікавлена в переговорах.

Після такого масштабного інциденту, який призвів не тільки до особистої трагедії тисячам людей, які не бажали цієї війни, а й до екологічної катастрофи, не кажучи вже про непередбачувані наслідки для сільського господарства, говорити про мирні переговори може здатися наївним і нереальним. Усі спроби встановити мир, такі як візит спеціального посланника Папи Римського до Києва, виявилися марними. Вони ні до чого не привели. Ескалація вигідна всім сторонам. Саме тому був підірваний газопровід «Північний потік», зруйнована Каховська ГЕС і проводяться напади на населені пункти Бєлгородської області РФ. Усі ці провокації можуть призвести до ескалації. Очевидно, що до шістнадцятого місяця війни, на жаль, не залишилося й шансу на встановлення миру.


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Мирні ініціативи і спроби провокацій з метою загострення ситуації”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *