Останні обміни та процеси над військовополоненими: тих, кому пощастило, відпускають із полону

Після того, як російська влада визнала «Азов», елітний батальйон українських збройних сил, який воював з російськими військами в Маріуполі та на території «Азовсталі» терористичним угрупованням, у російському Ростові-на-Дону влаштували показове судилище над 22 «азовцями».

Українським бійцям російські прокурори висунули звинувачення в участі в терористичній організації та участі в діях, спрямованих на повалення підтримуваної Росією влади в Донецькій області. У разі визнання їх винними, їх можна посадити українців на строк від 15 років до довічного ув’язнення. З 24 осіб, яким висунуті звинувачення, двоє були обміняні на російських військовополонених (ВП) в рамках обміну.

Такі обміни є однією з небагатьох сфер співпраці між Росією та Україною. З початку війни обидві сторони повернули додому кілька тисяч солдатів. Відповідно до закону, ВП залишаються у списку зниклих безвісті доти, доки не повернуться на територію України.

Майже в той самий час, як почався суд над захисниками «Азовсталі», цікава історія визвала бурну реакцію в Україні: Російська православна церква повідомила, що «8 червня у рамках міжцерковного співробітництва і на прохання угорської сторони відбулося передання Угорщині групи українських військовополонених закарпатського походження, які брали участь у бойових діях на боці України».

У МЗС України заявили, що український уряд не був поінформований про відповідні перемовини між угорською та російською сторонами. Українська влада та політики бурно критикували угорську ініціативу, використовуючи нецензурні вирази на адресу своїх угорських партнерів.

Усіх, хто критикує Угорщину за спасіння людей (громадян України!), з російської тюрми, прошу робити мені ласку: подивіться на фотографію судилища над захисниками Маріуполя і скажіть, яка альтернатива є кращою для українських військовополонених: вільне перебування в Угорщині, чи показове судилище у Росії? Просто подивіться на них і відповідайте на питання!

Судилище над українськими ВП у Росії

Джерело:

https://apnews.com/article/russia-ukraine-war-prisoners-trial-mariupol-azov-1aecb8fa05a60372c88199e0fe00311d


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Останні обміни та процеси над військовополоненими: тих, кому пощастило, відпускають із полону”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *