Страхування інвестицій від воєнних ризиків – новий спосіб розпродажу України

Цього разу я хотіла би ще раз повернутися до питання, яке вже кілька разів з’являлося в моїх постах у блозі, а це – відновлення України. Чому мені хочеться знову писати про це питання? У цього є конкретна причина. У зв’язку з відновленням України нещодавно я впізнала вислів, який досі був мені абсолютно невідомий, і це «страхування від війни». Ви вже чули про таку систему? Схема досить цікава. Чесно кажучи, мова йде про розпродаж держави, на цей раз України.

Схема базується на двох принципах:

A) Враховуючи, що лише за попередніми оцінками Світового банку, потреби України у відбудові становлять 411 млрд доларів, зрозуміло, що покрити ці потреби лише фінансуванням від партнерів (тобто зарубіжних урядів) неможливо, отже, потрібно залучити додаткових акторів до цього процесу.
B) Інвестор погоджується вкласти гроші лише тоді, коли потенційна прибутковість перевищує ризик їх втратити.

Саме тут з’являється «страхування військових ризиків». Українська влада планує заманювати приватний капітал в Україну шляхом надання спеціальної страховки інвестицій від воєнних ризиків. Цей процес очолює Міністерство економіки України. Система складається з чотирьох компонентів.

5.) Страхування від міжнародних організацій

• MIGA (Багатостороння агенція з гарантування інвестицій), що входить до групи Світового банку.
• Український уряд також співпрацює з американською Фінансовою корпорацією з розвитку (DFC), яка страхує воєнні ризики.

6.) Страхування від урядів країн-партнерів

Деякі країни створюють спеціальні фонди, які страхують інвестиції своїх резидентів в Україну.

• Такий фонд запустив уряд Данії, що застрахував проекти у Миколаївській і Херсонській областях. Данія сприяла і інвестиціям пивної компанії Carlsberg в Києві.
• Експортно-кредитне агентство Франції створило систему страхування кредитних ризиків в Україні. Аналогічні проекти були запущені в Німеччині та Японії.
• Окремий трастовий фонд для здійснення інвестицій в Україну запустив Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), а свої зобов’язання щодо його поповнення в Лондоні надали Швейцарія та Норвегія.

7.) Залучення до процесу перестрахуванні компаній

Український уряд створює міжнародний пул для перестрахування, який дозволив би залучати до страхування воєнних ризиків такі компанії як Lloyd’s чи Marsh McLennan. Однак слід відзначити, що великі перестрахувальники відмовляються працювати з Україною.

Варто наголосити, що київський уряд підписав меморандум з компанією Marsh McLennan. Уряд хоче, щоб ця зарубіжна компанія проаналізувала реальний рівень ризику інвестицій на основі даних про результативність російських ракетних ударів… Я не жартую. Для виконання цього завдання, до роботи з Marsh McLennan долучиться Рада національної безпеки та оборони України (РНБО), яка надаватиме дані про російські обстріли. Планується створити спеціалізовану платформу, доступну для авторизованих професійних користувачів страхового ринку в усьому світі. Отримана інформація дозволить їм оцінити ймовірність ризику. Україна визнає, що дані про ефективність російських обстрілів є засекреченими. Яким чином Україна буде розголошувати цю інформацію міжнародним страховикам – питання відкрите.

8.) Долучення українських страхових компаній

Не дивно, що українські страхові компанії роблять менш значний внесок у весь процес, тому і не буду приділяти їм більш увагу.


Я згодна з експертами, які вважають, що жодна страховка не може замінити відсутність передумов для інвестицій. Сьогодні цих передумов в Україні просто не існує. Але що робить керівництво України? Воно розпродає Україну сьогодні, щоб отримати гроші завтра. За словами президента Зеленського та його радників, це – інвестиція в майбутнє України, але, навпаки, усе це робиться не заради України та її майбутнього, а проти майбутньої суверенної України.

Про який суверенітет може йти мова стосовно держави, яка функціонує та живе за рахунок іноземної фінансової допомоги, на території якої безліч чужих зброї та пропонує свої секретні дані про національну безпеку і все своє власне майбутнє глобальним або американським страховим компаніям? Європі потрібна суверенна та вільна Україна, а не васал. Країна, яку тримають в рабстві, взагалі не має ніякої цінності. Не знаю, чи є страховка від «десуверенізації» України? Якщо такого ще немає, світу потрібно винайти його якомога швидше, щоб врятувати мою вільну Україну!

Джерела:

https://www.epravda.com.ua/publications/2023/07/4/701830/


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Страхування інвестицій від воєнних ризиків – новий спосіб розпродажу України”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *