У Верховній Раді та військових колах України знову виявлено корупцію

Деталі:

 У червні начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомату) Євгена Борисова звільнили з посади, тому що він придбав на іспанському узбережжі нерухомості та автівок на мільйони доларів. Незаконне збагачення Борисова оцінюється в 7 мільйонів доларів. Лише цим літом викрили близько 10 військкомів, про це повідомили представники Державного бюро розслідувань (ДБР). Військкомі організували схему збагачення для свого оточення та допомагали ховатися від суду кримінальним елементам, налагодили механізми видачі фіктивних документів для перетину держкордону.

 Інша сторона корупційного скандалу стосується заступника голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, нардепа партії «Слуга народу» Юрія Арістова, який зміг опинитися на відпочинку на Мальдівах попри заборону на виїзд посадовцям за кордон. У період з 5 червня по 22 липня 2023 року Арістов перебував за межами України. Депутат виїхав на три дні до Польщі на підставі службового відрядження з метою поглиблення двостороннього співробітництва з урядом Литви. 10 липня 2023 року, перебуваючи за кордоном, депутат дистанційно відкрив лікарняний. Правоохоронцями з’ясовано, що депутат разом з сім’єю перебував на території Мальдівської Республіки.

Президент Зеленський відреагував на скандал 25 липня наступним чином:

«На жаль, деяким особам здається, що війна десь там, десь далеко від них. (…) Ніхто не пробачить ані депутатам, ані суддям, ані «воєнкомам» чи будь-яким іншим посадовцям протиставлення себе державі. Комусь там острови та курорти під час війни, комусь там заробіток у «воєнкоматі», комусь там хабарі в судах. Для будь-яких державних посадовців це – зрада державних принципів, це – зрада інтересів суспільства. (…) Я хочу, щоб мене зараз почули всі депутати, усі посадовці. Ви повинні працювати в Україні та заради інтересів українського народу. (…) Ті, хто думає як би побільше часу провести закордоном та шукають собі «вигідні» відрядження, щоб можна було їх поєднати з бізнесом, з друзями чи «пляжами», вас таких не буде.»

Мені абсолютно зрозуміле занепокоєння та розчарування президента Зеленського через постійні корупційні скандали в Україні, які відволікають увагу від найголовнішого питання – війни. Однак мушу зазначити, що фрустрацію відчуває не тільки президент України.

Як і безліч європейців, я також глибоко та щиро розчарована тим, що, незважаючи на усі міжнародні зусилля, суворі попередження партнерів та різноманітні конференції донорів, що забезпечують постійний потік грошей в Україну, українська держадміністрація досі не змогла впоратися з корупцією. Я неодноразово вписала про цю проблему, і моя думка не змінилася: корупція, ця заразна хвороба, присутня скрізь, вона просто захлесне Україну. На жаль, із кожним корупційним скандалом я усе більше переконуюся у своїй правоті.

Коли мова йде про корупцію в Україні, яка, по суті, є грубим зловживанням фінансовими ресурсами держави, не можна не згадати слова глави українського МЗС Дмитра Кулеби, сказані ним на запитання журналістів після конференції з відновлення України в Лондоні 21-22 червня. (Результатом цієї конференції союзники виділили Україні допомогу загальною сумою в 60 млрд євро).

Запитання: «На конференції представники країн-членів ЄС говорять, що процес відновлення має бути пов’язаним з євроінтеграційними прагненнями України. Подекуди це виглядає як: кошти на відновлення – в обмін на виконання певних умов, необхідних, зокрема, для євроінтеграції. Чи українське керівництво влаштовує такий підхід?»

Відповідь (ДК): «Це нормальна історія. Коли колишні країни соціалістичного табору – Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина – розпочинали стадію європейської інтеграції, сенс цього полягав в тому, щоб за допомогою європейських грошей подолати пострадянську руїну. А в нас це процес подолання руїни, яку створила Росія. Тому, в принципі, модель для європейців зрозуміла. Так само це для наших сусідів працювало: гроші в обмін на зміни.»

На мою думку, концепція пана Кулеби, який порівнює приєднання згаданих країн ЦСЄ з євроінтеграцією України є абсолютно помилковою. До цього має бути додано, і це дуже прикро, що очільник МЗС України у цьому інтерв’ю виявляє те, що для нього важливо, а це – гроші.

Щодо країн колишнього соцтабору, то їхня євроінтеграція була започаткована та здійснена з їхньої власної вільної волі та завдяки волелюбному польському, чеському, словацькому та угорському народам, які після півстоліття репресій з боку СРСР вирішили возз’єднатися з Європою.

А оце в Україні, навпаки, це не вільна воля та вільний дух, а війна з Росією та потреба у все нових і нових фінансових ресурсах, що притягують Україну ближче до Європи.

Говорячи про погляди пана Кулеби, слід підкреслити, що країни ЦСЄ ніколи не були такими корумпованими державами, як Україна, та їхній вступ до ЄС не означав загрози безпеці Європейському Союзу та його громадянам. Цим країнам потрібна була лише невелика підтримка, і з цією невеликою допомогою вони скоро стали справжніми, успішними демократіями.

Україна ще ніколи не отримувала від своїх західних партнерів таких величезних коштів, як за останні два роки, але досі не могла впоратися з корупцією. Настав час визнати, як з боку Європи, так і з боку України, що насправді саме постійний потік грошей в Україну сприяє зростанню корупції. Боюся, що таке визнання спричинило б таки серйозні розбіжності між Києвом та його західними партнерами, що вони краще не порушать це питання на офіційних перемовинах.

Джерела:

• https://www.president.gov.ua/en/news/koli-nashi-lyudi-roblyat-use-mozhlive-j-nemozhlive-dlya-pere-84509
• https://www.pravda.com.ua/eng/news/2023/06/22/7407993/


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “У Верховній Раді та військових колах України знову виявлено корупцію”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *