Другий золотий вік «горизонтів»

Високий представник Європейського Союзу з зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель вказав, що він підтримує визначення орієнтовного часу вступу до Євросоюзу нових членів.

«Україна повинна стати членом ЄС (…). Гадаю, війна в Україні мала побічним ефектом прискорення процесу розширення – який, однозначно, є процесом на основі заслуг: держава-кандидат стане членом, коли виконає всі умови. Але водночас, на мою думку, непогано б зафіксувати політичну ціль, горизонт, аби надати політичному процесу поштовх», Боррель заявив.

За три дні до цього президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що Євросоюз повинен бути готовий прийняти нові члени до 2030 року. У Європейській комісії, однак, заклик готуватись до розширення Європейського Союзу на конкретний рік не підтримали. Окремі держави-члени закликають до повного дотримання критеріїв вступу, зокрема захисту прав нацменшин, що є однією з головних цінностей для ЄС, – без цього Україна не зможе стати повноправним членом Євросоюзу. Варто додати, що певні західноєвропейські держави-члени хотіли б проігнорувати ці недоліки та якнайшвидше нагородити Київ повноправним членством.

Що стосується майбутнього членства України в НАТО, то на саміті у Вільнюсі стало ясно, що, незважаючи на незмінну підтримку України з боку НАТО, її членства поки що не видно на горизонті, що стало досить болючим усвідомленням для Києва. Щоб зменшити розчарування України, в НАТО тоді часто цитували іронічний коментар про те, що «Ми не повинні допустити, щоб членство України стало горизонтом – чим ближче йдеш до нього, тим далі він від тебе.»

Як видно, чарівне слово «горизонт» останнім часом часто згадується в контексті євроатлантичної інтеграції України. А що означає слово «горизонт» у даному випадку? Воно означає, що необхідні чіткі часові рамки та план дій щодо приєднання України як до ЄС, так і до НАТО.

У зв’язку зі словом «горизонт» не можу не згадати одну стару історію. «Горизонт» – це була кодова назва спецоперації, ініційованої румунською розвідкою 1972 року з метою отримання більшого визнання комуністичної Румунії на Заході. Завдяки інформаційно-психологічної операції «Горизонт» жорстокий румунський диктатор Ніколае Чаушеску був оцінений на Заході як незалежний від Москви лідер, а Румунія отримала західні гроші та технології. Однак радянський вплив, звичайно, все ще зберігався в Румунії, тому ці «горизонти» насправді були «Червоними горизонтами», як це дуже добре описав колишній високопоставлений румунський чиновник, який втік до США в 1970-х роках.

Чи проводить зараз українська розвідка інформаційно-психологічну операцію, подібну до старого румунського досьє під кодовою назвою «Горизонт»? Без сумніву, сучасна українська версія цієї спецоперації існує.

Як не парадоксально, але основні цілі нинішньої української спецоперації, ймовірно, ті ж самі, що й у колишньої румунської, а саме:

  • переконати Захід будь-якими засобами, зокрема спеціальними засобами та методами, у тому, що київська влада здатна не лише ефективно управляти державою в умовах воєнного часу, а й направити Україну в нове русло, на шлях євроатлантичної інтеграції,
  • підвищити рівень сприйняття київського режиму на Заході,
  • переконати Захід у тому, що київська влада готова та здатна боротися не тільки з Росією, а й із корупцією,
  • переконати Захід у тому, що київська адміністрація повністю відкидає корупцію у своїх власних структурах.

Окрім Президента Зеленського, до досягнення вищезгаданих головних цілей залучені такі гравці, як керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, радник Президента Михайло Подоляк та новий міністр оборони Рустем Умєров. Українські спецслужби, звісно, активно підтримують інтенсивне лобіювання політиків.

Зазначену спецоперацію можна вважати успішною, якщо

 політичні лідери України вважаються на Заході авторитетними партнерами,
 західні партнери продовжують надавати Україні кошти та військову техніку,
 з’являються заяви типу «Україна повинна стати членом ЄС / НАТО».

Отже, немає нічого нового під сонцем.

Виникає питання, чому Захід вважає, що київський режим каже правду на перемовинах? Що стосується інформаційно-психологічних операцій, то їхнім головним компонентом, очевидно, є не правда.

Важко зрозуміти та дуже болісно бачити, як західноєвропейські лідери дозволяють маніпулювати собою.

Джерело:

https://www.euronews.com/my-europe/2023/09/01/eu-foreign-affairs-ministers-call-for-meeting-with-candidate-countries


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Другий золотий вік «горизонтів»”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *