Хто б казав – австрійські коментаріщодо членства України в ЄС

Глава МЗС Австрії Александер Шалленберг вважає, що ЄС має змінити свій підхід під час прийому майбутніх членів, як Україна, Молдова чи країни Західних Балкан.

«Розширення це не бюрократичне прагнення, (…) це не про те, щоб застосувати кожну кому і абзац договорів – це про поширення і забезпечення певної моделі життя, відкритих вільних демократій», про це він сказав у подкасті видання Politico. «ЄС має залишити в минулому бінарне мислення – коли ти або повністю держава-член, або взагалі не член», підкреслив він. Шалленберг вважає, що нові держави-члени могли б мати статус спостерігачів у Раді ЄС, брати участь в обговореннях, але ухвалення рішень залишалося б за 27 державами-членами. За його словами, це навіть не питання зміни правил, а політичної волі.

Перш за все, давайте розглянемо окремо вищезгадані країни, які прагнуть приєднатися до ЄС. На мою особисту думку, місце країн Західних Балкан в Європі є абсолютно беззаперечним, але я точно не вважаю Молдову готовою до членства в ЄС. Що стосується України, то я думаю, що невідповідність більшості критеріїв вступу відповідає на це питання: Київ ще не готовий стати членом Європейського Союзу.

Правила Європейського Союзу є чіткими, так само як і цінності, які він представляє, такі як демократія, прозорість, повага до прав людини, повага та захист національних меншин тощо. Хто посміє стверджувати, що все це дотримується в Україні?

І ось з’явився міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг, який хоче залишити в минулому старі добрі правила та запросити Україну до ЄС хоч завтра.

Йому, мабуть, краще було б мовчати, або зайняти розмірну позицію, адже МЗС Австрії нещодавно ще очолювала праворадикальна Карін Кнайсль, яка танцювала з Володимиром Путіним на своєму весіллі у 2017 році…!

Про особливі відносини між Австрією та путінською Росією можна було б написати не пост у блозі, а цілу книгу, присвячену таким темам, як газовий хаб у Баумгартені, чеченська діаспора в Австрії, російський шпигунський центр під виглядом диппредставництва у Відні, та посилення австрійських крайніх правих. Усе це – «досягнення» не років, а десятиліть. Колишня міністерка закордонних справ Австрії пані Кнайсль, яка заявила, що віддає перевагу Росії, а не Мальдівам, повинна бути включена в рамки того самого особливого партнерству, інакше абсолютно незрозуміло, чому вона переїхала до Росії, та оселилася там…

З урахуванням усього цього, треба сказати, що панові Шалленбергу краще було б мовчати.

Джерела:

• https://www.politico.eu/podcast/austrian-foreign-minister-schallenberg-eu-needs-to-rethink-its-enlargement-approach/
• https://www.politico.eu/article/austria-vladimir-putin-karin-kneissl-russia-petrushovo-maldives-seychelles/


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Хто б казав – австрійські коментаріщодо членства України в ЄС”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *