Син Америки

Вперше в історії України міністра оборони було обрано з числа кримських татар. У цьому пості я хочу звернути увагу на те, що може бути ключем до успіху Рустема Умєрова.

Коротко про його молодість та кар’єру

У дитинстві він жив в Узбекистані. Закінчив кримську гімназію-інтернат, потім економічний факультет у Києві. Як студент, він брав участь у міжнародних проектах, таких як канадсько-українська парламентська програма, американська освітня програма Future Leaders Exchange (FLEX), здійснена Держдепартаментом США, а також долучився до роботи Європейського молодіжного парламенту. Після закінчення університету працював начальником відділу турецького оператора мобільного зв’язку в Україні, а потім почав брати участь у політичних проектах кримських татар. З 2007 року був радником лідера кримськотатарського народу.

(У той час кримськотатарське питання не було пріоритетним в Україні. Українські спецслужби, напевно, тримали кримських татар під контролем, як і всі інші нацменшини. Особливо це стосувалося лідера кримських татар – того політичного діяча, радником якого був Умєров. Цілком можливо, що Умєров у той час працював на українські спецслужби, і також не можна виключати, що водночас він підтримував контакти з іноземними спецслужбами).

Народний депутат України IX. скликання (2019-2022). Протягом своєї роботи на посаді депутата Умєров став співавтором майже 100 законопроектів, зокрема законопроектів про корінні народи та про статус кримськотатарського народу, які надали кримським татарам привілеї в порівнянні з усіма іншими нацменшинами в Україні. До призначення міністром оборони він близько року був головою Фонду державного майна України. У Верховній Раді Умєров очолював комітет з питань моніторингу отримання та використання західної військової допомоги.

З моменту початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, Умєров брав участь у особливо важливих ініціативах, таких як

 перший раунд переговорів між Москвою та Києвом у Білорусі, потім 29 березня в Стамбулі.
 переговори щодо Чорноморської зернової ініціативи в Туреччині.
 закупівля турецьких безпілотників Bayraktar та важкого озброєння.
 «мирна конференція» в Джидді 2023 року, присвячена просуванню Української формули миру.
 переговори щодо обміну полоненими, зокрема обмін військовополоненими з «Азова» на проросійського політика Віктора Медведчука.
 приватизація активів, вилучених у олігархів.

У воєнний час зв’язки Умєрова з ісламським світом надавали йому особливої цінності для президента Зеленського, що добре видно з наведеного вище списку. За інформацією деяких ЗМІ, Умєров встановив добрі стосунки з Хаканом Фіданом, міністром закордонних справ Туреччини та колишнім главою розвідки.

Крім того, що новий міністр оборони України має тісні контакти з Туреччиною, він також підтримує дуже добрі стосунки зі США.

Як вже згадувалося вище, як студент кримськотатарського походження, Умєров брав участь в американській урядовій програмі з підготовки майбутніх лідерів.

У 2013 р. Умєров став співзасновником Фонду ASTEM, метою якого є поліпшення суспільного життя за допомогою соціальних інновацій, регіональних спільнот, освіти, медицини, спорту, культури, прав людини та свободи віросповідання. Фонд ASTEM ініціював Ukrainian Emerging Leaders Program – стипендійну програму для перспективних українських політиків в Стенфордському університеті.

Умєров брав участь у закупівлі та постачанні важкого озброєння з перших днів війни та неодноразово відвідував США для проведення переговорів. Умєрова вважають «високопоставленим чиновником із послідовним стратегічним баченням того, як має працювати сектор оборони та безпеки».

Новопризначеного міністра оборони України Рустема Умєрова «добре знають і поважають в Сполучених Штатах», заявив колишній спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер 7 вересня у Києві, відповідаючи на запитання про кадрові зміни в українському уряді під час війни.

«Міністерству потрібні нові підходи та нові формати співпраці як із військовими, так і з суспільством загалом», – сказав Зеленський, коментуючи власне рішення щодо призначення Умєрова.

*

Що ще можна додати? Мабуть, варто зазначити, що президент Зеленський не сказав правду, говорячи про необхідність прийняття нової концепції в армії у зв’язку з призначенням Умєрова міністром оборони. Призначення Умєрова явно було мотивоване не стільки його турецькими та арабськими, скільки американськими зв’язками. Крім того, ще більш імовірно, що ідея призначення Умєрова міністром оборони виникла не в Україні, а в США.

Враховуючи цей ймовірний сценарій, я маю повернутися ще раз до питання, що вже не раз порушувала, а саме, чи можна називати державу суверенною, якщо її високопосадовці, зокрема й міністр оборони, є маріонетками іноземних держав?

У російській пресі Рустема Умєрова називають американським шпигуном. Брати Умєрови – Рустем та Руслан – відомі в Києві як «сини Америки», як зазначають окремі джерела.

Звичайно, неможливо категорично стверджувати, що Умєров є шпигуном американців, але факт залишається фактом, тобто за останні десятиліття у нього були всі можливості стати шпигуном. Крім того, судячи за його діяльність, життєвий шлях та кар’єру, можна припустити, що він досі перебуває під кимось незмінним заступництвом. Питання в тому, куди і як далеко заведе цей шлях пана Умєрова?

Джерела:

• https://www.dw.com/en/who-is-ukraines-designated-defense-minister-rustem-umerov/a-66721184
• https://english.nv.ua/nation/ukraine-s-incoming-defense-minister-rustem-umerov-nv-profile-50351238.html
• https://www.euronews.com/2023/09/04/who-is-ukraines-new-defence-minister-rustem-umerov


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Син Америки”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *