Спори в Європейській РадіЄвропейські лідери не єдині у питанні України

Розбіжності у поглядах щодо продовження підтримки України під час останнього засідання Європейської Ради 26-27 жовтня були настільки великі, що я б не назвала їх розбіжностями – це були скоріше тріщини – розділові лінії, вздовж яких можуть формуватися нові європейські блоки.

Однак треба також зазначити, що розбіжності не стали перешкодою для ухвалення спільної декларації, в якій йдеться про те, що ЄС непохитно буде продовжувати надавати дипломатичну, військову, фінансову та гуманітарну підтримку Україні. Було досягнуто консенсусу щодо виділення Україні додаткових 50 млрд євро.

З приводу зустрічі лідерів ЄС варто відзначити наступні цікаві позиції:

– Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте розкритикував збільшення бюджету ЄС, пов’язане з підтримкою України. За його словами, Брюссель повинен затягнути паски замість того, щоб просити країни ЄС про додаткові внески до свого багаторічного бюджету. Рютте закликав до зміни пріоритетів у бюджеті ЄС.
– Новопризначений прем’єр Словаччини Роберт Фіцо виступив із застереженням щодо виділення подальшої фінансової допомоги Києву через корупцію в Україні. Фіцо охарактеризував Україну як «одну з найбільш корумпованих країн світу». Він не збирається підтримувати Україну зброєю.
– Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Євросоюз має військову стратегію, а Угорщина – мирну. Нібито стратегія ЄС щодо російсько-української війни провалилася і Україна не переможе на фронті, тому необхідний «план Б», сказав він. Орбан також заявив, що не бачить причин, чому Угорщина повинна направляти гроші своїх платників податків на підтримку України.
– Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що не підтримує позицію своїх колег Віктора Орбана і Роберта Фіцо щодо Україні, «але якщо інші країни висловлюють такі занепокоєння, Польща підтримує всі зусилля, спрямовані на мінімізацію будь-яких корупційних наслідків в рамках останнього пакету допомоги».

Як відомо, Євросоюз поставив членство України в ЄС залежно від виконання низки вимог. А що ж відбувається сьогодні? ЄС переписує свої власні правила та принципи, бо не сміє або не може відмовитися від своїх колишніх обіцянок, даних Києву в минулому, та закріплених у таких гаслах як «доти, доки це необхідно» та «стільки, скільки потрібно».

Важливо згадати один ключовий аргумент, чому Євросоюз не може притягнути Україну до відповідальності за виконання будь-яких зобов’язань.

Цього разу слабке керівництво ЄС веде переговори не з консолідованими, демократичними лідерами колишнього Східного блоку, як це відбулося майже 20 років тому, а з лідерами постраждалої від війни України, для яких на коні є не тільки їхнє політичне виживання, а і їхнє особисте майбутнє, в буквальному сенсі. Через це Зеленський та уся його команда не можуть робити нічого іншого, окрім як бігти вперед, роблячи випереджувальні кроки. Щоб залишитися у владі, вони повинні агресивним маршем іти вперед шляхом до Європи та НАТО. А це є абсолютно новий досвід для брюссельських чиновників, які просто не звикли до такого стилю.

Враховуючи саме цю точку зору, я вважаю, що ми не повинні звинувачувати європейських високопосадовців у тому, що вони не можуть притягнути Україну до відповідальності за реформи, за результати боротьби з корупцією, за забезпечення належних прав нацменшинам, тобто за наявність атрибутів демократичної держави.

Ми не повинні їх засуджувати, але ми можемо їх звільнити.

Європейські громадяни мають право запитати брюссельських високопосадовців, чому ЄС, що тримає Україну на штучному диханні за допомогою мільярдів євро та поставок зброї, не вимагає від Києва змінити свою поведінку.

Фінансові ресурси та зброя в обмін на справжній демократичний перехід могли б навіть стати прийнятною відправною точкою для переговорів. А що ж відбувається? ЄС надає Україні кошти та зброю, але Київ не має наміру нічого давати взамін на таку колосальну допомогу. Така поведінка є абсолютно неприйнятною.

Джерела:

• https://www.euronews.com/my-europe/2023/10/27/orban-opposes-the-eus-50-billion-support-plan-for-ukraine-while-fico-raises-corruption-con
• https://www.politico.eu/article/budget-slovakia-spending-priorities-frugals-debt-funds-hungary-european-commission/


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Спори в Європейській РадіЄвропейські лідери не єдині у питанні України”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *