Чи справді Європа мріє про Україну?

У той час як Київ зі зростаючим занепокоєнням дивиться на «втому від України», що наростає в усій Європі, з’явився ще один потенційний чинник, що може загрожувати продовженню постачань зброї Україні та зовнішній (європейській) підтримці української адміністрації, а саме – можливість розігрування негативного змісту «української карти» під час майбутніх виборів у деяких країнах ЄС. У цьому контексті насамперед слід згадати Словаччину та Польщу.

Загальні інформації:

– За результатами виборів, що відбулися в Словаччині 10 жовтня, стало зрозуміло, що до нового уряду країни будуть включені партії, які побудували свою загальну політичну кар’єру на дружбі з Москвою та відверто антиукраїнській риториці. «Словаччина та словаки мають більші проблеми, ніж допомога Україні», – заявив Роберт Фіцо, який переміг на виборах. Він також заявив, що говорити про вступ України до ЄС на даний момент «ілюзорно». Крім того, Фіцо, найімовірніше, перегляне політику надання військової допомоги Україні.
– Під час передвиборчої кампанії в Польщі уряд Моравецького змушений був ніби виступити проти України, заявивши, що польські виборці більше не підтримують Україну так, як раніше, тому уряд не має іншого вибору, окрім як скоротити свою підтримку України. Польський уряд, який виділив значні кошти Україні, був відкинутий польськими виборцями на подальший чотирирічний термін на виборах, що відбулися 14 жовтня. Якою буде політика наступного польського уряду стосовно України, поки що невідомо, але напевно відбудуться зміни порівняно з колишньою лінією, а це може призвести до змін у балтійських країнах щодо питання підтримки України. Цікаво, що адміністрація Байдена не святкує відкрито поразку правого уряду Польщі, але радники Президента США в приватному порядку з полегшенням сприйняли події в Польщі, про це свідчать повідомлення ЗМІ.
Угорщина – практично єдина держава в ЄС, яка не направляє військові поставки Україні, що викликає недовіру та підозру Києва. Крім того, Будапешт, від самого початку війни є прихильником врегулювання конфлікту шляхом переговорів, підтримуючи практично усі існуючі мирні плани. Серед миротворчих зусиль Угорщини слід підкреслити її спільну діяльність із Папою Римським Франциском. Нещодавно Будапешт також висловив підтримку китайському мирному плану, а також готовий вести діалог щодо української формули миру.

Головним занепокоєнням Києва є те, що в ЄС може сформуватися «антиукраїнський» блок, який бере початок у Центральній Європі, зокрема Словаччині, Угорщині та Польщі, і який надалі може блокувати як постачання зброї, так і фінансову допомогу, не кажучи вже про те, що скептичні настрої стосовно України можуть поширитися з цих країн ЄС на західноєвропейські держави, у результаті чого може зростати кількість тих, хто намагатиметься переконати Київ припинити вогонь та почати мирні перемовини, і Київ вже не буде так самовпевнено дивитись на свій вступ до ЄС.

У зв’язку з цією темою не можна не звернути увагу на час здійснення витоку документу ЄС, у якому розглядаються фінансові наслідки майбутньої інтеграції України. Згідно з попередніми прогнозами, наведеними в цьому звіті, вступ України до ЄС призведе до того, що низка держав-членів стануть нетто-донорами, деякі втратять доступ до фондів згуртованості, а загальне фінансове навантаження на кожну державу-члена підвищиться.

Для того щоб громадяни ЄС прийняли та навіть підтримали розширення Євросоюзу Україною на таких умовах, необхідно багато чого зробити як на національному рівні, так і на рівні ЄС, що є одним із найскладніших завдань. Складнощі, пов’язані зі вступом України, найімовірніше, будуть спричиняти значну напруженість серед членів ЄС і посилювати розбіжності в їхніх відносинах.

За таких обставин як Президент України Володимир Зеленський та його співробітники, так і Президентка Єврокомісії були просто потрясені словами колишнього голови Єврокомісії Жан-Клода Юнкера, який під час свого інтерв’ю заявив, що прийняття України до ЄС було б величезною помилкою. Київ непокоївся через зростаючу «втому від України», але несподівано з’явився пан Юнкер, який шокував як Європу, так і Україну.

Колишній голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер вважає, що Україна поки не відповідає критеріям для членства в Євросоюзі через корупцію.

«Ми не повинні давати неправдивих обіцянок людям в Україні, які по самісіньку шию в стражданнях. Я дуже розлючений деякими голосами в Європі, які намагаються переконати українців, що вони можуть стати членами ЄС негайно. Це не було б добре ні для ЄС, ні для України», Юнкер заявив в інтерв’ю, додаючи що «будь-хто, хто мав хоч якийсь стосунок до України, знає, що це країна, яка корумпована на всіх рівнях суспільства». На думку ексголови Єврокомісії, Україна зараз не готова до вступу в Євросоюз. «Незважаючи на зусилля, вона не готова до вступу, їй потрібні масштабні внутрішні реформи.» Разом із тим, Юнкер вважає, що європейська перспектива для України повинна бути збережена.

Теза про корупцію в Україні – це «відомий російський наратив», застосовуваний Москвою для того, щоб переконати західні країни припинити підтримку Києва, заявив Президент України, коментуючи слова Юнкера.

Моя думка зовсім відрізняється від думки Зеленського.

Наведена вище цитата – це найчесніша думка, що я чула щодо України та її вступу до Євросоюзу з уст (колишнього) європейського лідера. Водночас, я можу собі уявити, наскільки розчаровуючим і навіть принизливим було для Урсули фон дер Ляєн зустрітися з такою тверезою позицією, особливо від людини, що славилася не своєю тверезістю протягом своєї роботи на посаді голови Єврокомісії.

Для пані фон дер Ляєн, цілком ймовірно, було дуже болісно отримувати від пана Юнкера уроки того, як залишатися тверезомислячою та об’єктивною. Що стосується Зеленського, то він може сприйняти слова Юнкера як несподіваний холодний душ. Хоч і не найприємніша річ на світі, але насправді дуже корисна для здоров’я.

Джерела:

• https://www.politico.eu/article/jean-claude-juncker-ukraine-corruption-eu-accession/
• https://www.ft.com/content/a8834254-b8f9-4385-b043-04c2a7cd54c8


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Чи справді Європа мріє про Україну?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *