Напруженості у відносинах Польщі та УкраїниДрузі залишаються друзями

Передісторія:

⦁ Раніше представник польського уряду допустив, що Польща, ймовірно, скоротить фінансову підтримку українських біженців.
⦁ Три держави ЄС – Польща, Словаччина та Угорщина – запровадили односторонні обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції.
⦁ Через одностороннє ембарго трьох держав ЄС, Україна звернулась до СОТ з проханням про консультації, говорячи про те, що Київ готова запровадити заборону на імпорт деяких товарів із Польщі, Словаччини та Угорщини. На початку жовтні Київ скасував свою попередню загрозу.
⦁ 19 вересня президент Володимир Зеленський на Генеральній асамблеї ООН зазначив, що йому тривожно бачити, як «дехто в Європі грає в солідарність у політичному театрі», перетворюючи постачання зерна на трилер й допомагаючи «підготувати сцену для московського актора».
⦁ Зеленський мав зустрітись з польським президентом Дудою на полях Генасамблеї ООН, але запланована зустріч не відбулася.
⦁ Зважаючи на інтереси фермерів, Польща може зменшити підтримку України на тлі кризи довкола українського агроімпорту, допустив представник польського уряду.
⦁ «Дії України не справляють на нас враження, але вони справляють певне враження на польську громадську думку. Це видно з опитувань, з рівня суспільної підтримки подальшої допомоги Україні.» «Ми хотіли б і надалі підтримувати Україну, але – щоб це було можливо – ми повинні мати підтримку польського народу в цьому питанні. Тому, якщо не буде підтримки з боку польського народу, нам буде важко продовжувати підтримувати Україну так, як ми це робили дотепер», заявив він.
⦁ Польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що Варшава зараз зосереджена на переозброєнні власної армії й тому не передає Києву своєї військової допомоги.
⦁ Варшава пізніше уточнила заяву про зброю для України. В польському уряді заявили, що Варшава наразі здійснює лише заздалегідь узгоджені поставки боєприпасів і озброєння.

Зеленський та Моравецький у Києві

Зважаючи на все, мені здається, що останні події в українсько-польських відносинах не означають реального погіршення взаємовідносин між двома країнами. Я впевнена, що усе це пов’язане з жовтневими виборами в Польщі. Польському уряду доведеться докласти усіх зусиль, щоб залишитися у владі, і ціною цього може бути створення коаліційного уряду.

Причина нинішньої агресивної риторики, ймовірно, полягає в тому, що частина польських виборців очікує від уряду більш жорсткої позиції щодо України, як стосовно експорту зерна, так і постачання зброї, і правлячі польські політичні сили зробили жест саме цій групі виборців, попередивши Україну про необхідність припинити критикувати поляків, та про те, що Польща припиняє поставки зброї Україні.

В моєму розумінні, непохитна польсько-українська дружба, як і раніше, зберігається та продовжується, а те, що відбулося останніми тижнями, – ніщо інше як політична гра, цього разу за участю Зеленського як цап-відбувайло. Однак українського президента не треба дуже довго шкодувати, бо він знає, що, як і раніше, може розраховувати на підтримку Польщі, і якщо Моравецький та його уряд залишаться у владі, він щедро винагородить Зеленського за ту маленьку «сварку», що вони представляють нам, зокрема й шановним польським виборцям.

Джерело:

https://www.bbc.com/news/world-europe-66873495

Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Напруженості у відносинах Польщі та УкраїниДрузі залишаються друзями”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *