Румунсько-українська спеціальна угодапро забезпечення прав національних меншин

У тексті румунсько-української міжурядової угоди прихована важлива стаття, яка, на мою думку, не набула належної уваги в ЗМІ.

Точніше, це було спільна заява прем’єр-міністрів Румунії та України за результатами першого засідання Кабінету Міністрів України та Уряду Румунії 18 жовтня 2023 року.

«За підсумками спільного засідання прем’єр-міністри (…) підтверджують готовність до ефективної співпраці, спрямованої на забезпечення прав осіб, які належать до української національної меншини в Румунії, та осіб, які належать до румунської національної меншини в Україні, з урахуванням відповідних міжнародних зобов’язань і стандартів, у тому числі в сфері освіти; вони погоджуються щодо важливості розвитку двосторонньої правової бази з цього питання, заснованої на принципі рівноцінного рівня захисту прав осіб, які належать до румунської меншини в Україні, та осіб, які належать до української меншини в Румунії», наголошується у спільній заяві.

Важко висловити словами, наскільки глибоко зачепило мене те, що насправді відбулося. На мою думку, сталося наступне: Румунія, яка неодноразово критикувала недоліки української політики щодо нацменшин та відповідного законодавства, як під час двосторонніх зустрічей, так і на міжнародних майданчиках, взяла на себе ініціативу і за допомогою двосторонньої угоди намагається забезпечити основні права осіб, які належать до румунської меншини в Україні, зокрема у сфері освіти рідною мовою.

Відносини між Україною та Румунією дозволили зробити цей крок: Київ був готовий не тільки до переговорів, але й до компромісу з Румунією в обмін на військову підтримку, а усе це безсумнівно принесе істотні позитивні зміни в становищі румунської нацменшини в Україні.

Я вважаю справжньою трагедією те, що держава-член Європейського Союзу змушена постачати Україні зброю та давати їй інші обіцянки, щоб забезпечити своїм співвітчизникам в Україні права, на які вони за законом мають право.

Румунсько-українська спеціальна угода не набула широкого розголосу, також як і значення цієї угоди не знайшло відгуку в європейських ЗМІ, незважаючи на те, що це має бути частиною об’єктивного та збалансованого висвітлення у засобах масової інформації. Сумно спостерігати, що важливі питання піддаються маргіналізації, щоб задовольнити его України.

Джерело:

• www.kmu.gov.ua


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Румунсько-українська спеціальна угодапро забезпечення прав національних меншин”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *