Путін не задовольняється замороженими продуктами – а українці?

Президент Володимир Зеленський, виступаючи у Давосі на економічному форумі, закликав країни долучитися до підтримки України, оскільки лише тиснучи на Росію можна припинити війну.

«Цей рік має стати вирішальним. Чи може замороження війни в Україні стати її кінцем? Я не хочу погоджуватися з істиною, що будь-який заморожений конфлікт рано чи пізно розгориться знову. Нагадаю, що після 2014 року були спроби заморозити війну на Донбасі. Були дуже впливові гаранти цього процесу – тодішній канцлер Німеччини, тодішні президенти Франції. Але Путін – хижак, який не задовольняється замороженими продуктами», – сказав він.

Раніше, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Захід не повинен відмовлятися від постачання Україні зброї та грошей, якщо він хоче, щоб вона досягла успіху у війні проти Росії. Фон дер Ляєн також наголосила, що українці потребують передбачуваного фінансування протягом 2024 року і далі.

Президент Зеленський та фон дер Ляєн провели двосторонню зустріч на полях Всесвітнього економічного форуму у Давосі. На зустрічі Зеленський зосередився на необхідності розблокування рішення про надання Україні 50 мільярдів євро довгострокової допомоги ЄС на саміті Ради ЄС 1 лютого, де Україна сподівається на досягнення консенсусу з цього питання. Крім того, сторони домовилися про початок скринінгу українського законодавства, що є черговим кроком на шляху до відкриття переговорів щодо членства України у Євросоюзі. (Нагадуємо, що Єврокомісія може 27 лютого оприлюднити оцінку щодо прогресу з євроінтеграційними реформами України, від якої залежить фактичний початок переговорів про вступ.)

Водночас фон дер Ляєн повідомила у X, що Єврокомісія просуває процес вступу України в ЄС вперед, а також забезпечує засоби для відновлення, відбудови та реформування України через відповідний фонд. «Наші серця з вашими солдатами на передовій. Віра в майбутнє ЄС додасть їм сили», – зауважила вона.

Гарні слова… Разом з тим, я хочу додати кілька зауважень.

Щодо фон дер Ляєн, за даними ЗМІ, напередодні європейських виборів у червні вона залишається фавориткою на другий термін на посаді, оскільки жоден інший кандидат, як видається, наразі не має шансів замінити її. Це означає, що усе, що вона говорить та робить, потрібно розглядати через цю призму.

А що стосується України та Зеленського, з наближенням другої річниці початку російської агресії в Україні варто поставити два запитання, а саме, як довго Україна зможе продовжувати війну та як довго Зеленський зможе вижити?

Україна, ймовірно, зможе продовжувати війну доти, доки Захід постачатиме їй сучасну зброю та необхідні фінансові кошти для функціонування держави. Фон дер Ляєн забезпечить усе це.

Політичне виживання Зеленського – набагато складніше питання. До складу цього питання входять не тільки політичні та військові, а й психологічні компоненти.

Головне питання 2024 року полягає в тому, чи хоче українське населення жити в країні, яка веде війну. Якщо так, то у Зеленського буде шанс залишитися при владі. Однак, у цьому разі питання в тому, чи зможе президент виконувати свої обов’язки з тією ж енергією, як і раніше? Як відомо, є чимало потенційних кандидатів, які були б раді зайняти його місце…

Отже, головне питання для мене в тому, чи задовольняються українці такими замороженими продуктами як Володимир Зеленський чи вони хочуть свіжого м’яса…?


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Путін не задовольняється замороженими продуктами – а українці?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *