Зміна плану США відносно військової стратегії України

Адміністрація президента США розробляє нову стратегію щодо України, яка не передбачає значних територіальних захоплень українськими військовими у 2024 році – про це повідомило 26 січня американське видання The Washington Post.

У новому десятирічному (!) плані акцент робитиметься не на відвоюванні захопленої Росією території, а на тому, щоб допомогти Києву відбити нові наступальні операції армії РФ за одночасного зміцнення оборони та економіки України.

Захід сподівається допомогти Україні утримати свою позицію на полі бою, але хоче «направити Україну на іншу траєкторію, щоб до кінця 2024 року вона стала набагато сильнішою (…), і вивести на більш стійкий рівень Збройні сили України», – стверджував один із неназваних анонімних джерел.

За повідомленням The Washington Post, план США є частиною зусиль трьох десятків країн-союзниць України щодо забезпечення довгострокової безпеки та економічної підтримки України. Країни, що входять в цю групу, прихильні до цього плану як через необхідність, враховуючи розчаровувальні результати контрнаступу 2023 року, так і виходячи з переконання, що повторення подібних зусиль у 2024 році призведе до того самого результату.

Нагадаємо:

Повідомлення про те, що західні країни спонукають українське керівництво до переговорів про припинення війни шляхом поступки територією Росії, почали з’являтися дедалі частіше із серпня минулого року, особливо після того, як Путін нібито заявив, що готовий припинити війну за умови, що Росія включить в свій склад окуповані українські території.

Київ категорично заявив, що повне виведення російських військ є умовою будь-яких переговорів. Поступка територією Росії також порушує мирну формулу Президента Зеленського.

29 січня оприлюднили перші повідомлення про начебто звільнення Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ, відразу після того, як Залужний, у колонці для CNN, наголосив на частковій монополізації оборонної промисловості та недосконалості законодавства, які призводять до проблем із виробництвом зброї в Україні.

*

Думаю, я не можу бути занадто далеко від істини, коли стверджую, що план Зеленського щодо повного оновлення ЗСУ може бути пов’язаний з новою стратегією США стосовно України, тобто, нова американська стратегія, наймовірніше, вимагатиме нового українького головнокомандувача.


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Зміна плану США відносно військової стратегії України”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *