Корупція ганьбить охоплену війною Україну

Останній корупційний скандал в Україні розгорівся в найбільш невідповідний момент. Виявилося, що поки частина українських чиновників вимагає від західних партнерів збільшення поставок зброї та нових пакетів фінансової допомоги, інші зайняті їхньою розтратою, щоб примножити власне багатство на закордонних рахунках.

Коротко про скандал:

Міноборони України уклало контракт на закупівлю оптової партії артснарядів із маловідомою фірмою «Львівський арсенал» 11 листопада 2022 року. Тодішній міністр оборони Олексій Резніков дав дозвіл на проведення передоплати за контрактом – майже 100% суми угоди. Міноборони перевело на рахунки підприємства всю суму, передбачену підписаним документом – фірма «Львівський арсенал» отримала від Міноборони майже 1,5 млрд грн на поставку великої партії мінометних пострілів 120 мм і 82 мм. Поставки мали розпочатись уже в грудні 2022 року і повністю закінчитись до кінця лютого 2023 року, але станом на кінець липня жодної міни за передплаченим контрактом Міноборони не отримало.

Засновник «Львівського арсеналу» – Юрій Збітнєв, який у 1990 році став одним із наймолодших депутатів Верховної Ради ще УРСР.

26 січня Північний апеляційний госпсуд про стягнення на користь Міноборони близько 1,5 млрд грн з компанії «Львівський арсенал», яка провалила контракт на постачання мін для ЗСУ.

За даними слідства, після одержання коштів менеджмент компанії перерахував частину грошей на баланс іноземної комерційної структури, яка мала поставити замовлені боєприпаси в Україну. Однак та не відправила жодного артснаряда до України, а отримані кошти перевели на рахунки ще однієї афілійованої структури на Балканах. Решта суми від Міноборони залишилася на рахунках української компанії в одному зі київських банків. Українські спецслужби задокументували схему розкрадання державних коштів та встановили всіх осіб, причетних до оборудки. Викрадені кошти арештовані, вирішується питання щодо їх повернення до бюджету України.

За даними правоохоронних органів, було з’ясовано, що до злочинів причетні п’ятеро чиновників та представників компаній. 5 фігурантам провадження повідомлено про підозру за відповідну частину Кримінального кодексу України, зокрема, привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою. Зокрема, підозру отримали колишній та нинішній керівники Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони України, очільник та комерційний директор компанії «Львівський арсенал», а також їхній спільник – представник іноземної комерційної структури. Спецслужба затримала одного із фігурантів на спробі виїхати за межі України.

Як очевидно з наведених вище подробиць, основна схема вчинення корупції не набула особливих змін. Державні закупівлі, міністерство, компанія, колишній нардеп і закордонні рахунки – це все, що потрібно, щоб Україна впала на кілька місць у світовому рейтингу корупції.

Новий скандал свідчить про те, що українська влада не в змозі зупинити корупцію, яка тільки посилюється завдяки припливу в Україну мільярдів євро та доларів. Корумпованих чиновників можна замінити, правопорушників можна посадити, але ситуація залишається незмінною.


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Корупція ганьбить охоплену війною Україну”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *