Вирішальні події важкого тижня

Дні з 12 по 18 лютого 2024 року не були звичайними, це точно. Цей 7-денний період включав у себе безліч важливих подій та заходів, зокрема Мюнхенську безпекову конференцію, смерть Олексія Навального і падіння Авдіївки.

Незважаючи на те, що Президент України Володимир Зеленський назвав дуже результативною свою участь у Мюнхенській конференції безпеки цього року, за даними Bloomberg, у порівнянні з рішучістю попередніх зустрічей, цього року в Мюнхені панували невизначеність та песимізм. Високопосадовці у сфері безпеки висловили занепокоєння з приводу нездатності США надати мільярди доларів фінансування Україні.

Крім цього, 19 лютого Financial Times повідомила, що голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер заявив, що Захід був «занадто оптимістично налаштований» щодо перебігу війни Росії проти України у 2023 році. На Заході помилково вважали, що «якщо ми дамо українцям необхідні боєприпаси і підготовку, вони переможуть», він додав.

Стосовно двосторонніх безпекових угод, підписаних з Францією та Німеччиною, президент України, з одного боку, наголосив, що двосторонні угоди з різними державами не є альтернативою пакету допомоги з боку США, який досі не ухвалено, а з іншого боку, 10-річний термін безпекових угод не означає, що в Україні 10 років триватиме війна. ЗМІ також повідомили, що Данія та країни півночі прагнуть також якнайшвидше долучитися до угод про безпекові зобов’язання перед Україною.

Щодо Авдіївки Президент США Джо Байден вважає, що 17 лютого українські військові були змушені вийти з міста через нестачу боєприпасів та скорочення їхніх запасів. Він наголосив, що це трапилося внаслідок бездіяльності Конгресу і призвело до перших помітних успіхів Росії за кілька місяців.

Авдіївка – це є символ. Символ української оборони. Той самий, що кілька місяців тому був Бахмут. 17 лютого, незважаючи на зусілля ЗСУ, українці були змушені вийти з Авдіївки, залишивши ключову теріторію Росії.

США точно знали, що це трапиться, якщо Конгрес не ухвалить черговий пакет фінансової допомоги Україні. У військових колах про неминуче падіння Авдіївки було відомо давно.

Коли здоровий глузд повернеться до України? З падінням Авдіївки, напевно для всіх стало очевидним, що США / західні країни справді готові «боротися до останнього українця».

Важливі не нові безпекові угоди, підписані в Мюнхені, а той факт, що з погляду військових подій, Росію, схоже, ніхто і ніщо не зупинить, і якщо війна продовжиться, вона продовжує вимагати життя сотень тисяч українців.

Джерело:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-02-18/ukraine-s-allies-are-gaming-out-a-world-in-which-the-us-retreats


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Вирішальні події важкого тижня”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *