І переможец …

Я відразу хочу уточнити: не збираюся оголошувати переможця у війні в Україні, а йдеться про спеціальну номінацію «Найсміливіша заява про війну в Україні».

Друга річниця війни дала можливість провідним політикам та іншим впливовим особам з усього світу замислитися над розвитком подій останніх двох років і висловити свої погляди щодо майбутнього.

На пресконференції Україна-2024, Президент України Володимир Зеленський заявив, що «під час повномасштабного вторгнення Росії загинули 31 тисяча українських військових», а росіян загинуло 180 тисяч.

В інтерпретації Володимира Путіна, загальна кількість українських військових, загиблих під час боїв, становить рівно 444 000 осіб. Яка різниця! Що ще можна додати на адресу Кремля, який два роки тому, напередодні вторгнення, заперечував існування планів нападу на Україну і досі називає війну в Україні «спеціальною воєнною операцією»…?

Відзначаючи другу річницю початку повномасштабного вторгнення в Росію, газета New York Times опублікувала статтю, присвячену відносинам між американськими та українськими спецслужбами. За даними The New York Times, деталі партнерства між українською та американською розвідками протягом десятиліття були ретельно охоронюваною таємницею.

«Зараз ці розвідувальні мережі важливіші, ніж будь-коли, оскільки Росія перейшла в наступ, а Україна все більше залежить від диверсій і ракетних ударів далекого радіусу дії, які потребують шпигунів далеко в тилу ворога. І вони все більше піддаються ризику: якщо республіканці в Конгресі припинять військове фінансування Києва, ЦРУ, можливо, доведеться скоротити свою діяльність. Намагаючись заспокоїти українських лідерів, Вільям Бернс, директор ЦРУ, минулого четверга здійснив таємний візит до України, який став його 10-м візитом з моменту вторгнення». Однак останнім часом у зв’язку з затримкою ухвалення пакету допомоги від США українські розвідники ставлять запитання американським колегам, чи не покине їх США, NYT зазначає.

Відзначаючи другу річницю початку російської агресії в Україні, Папа Франциск закликав створити умови для дипломатичного розв’язання війни в Україні. «Як же багато жертв, поранених, руйнувань, страждань, сліз було протягом цього періоду, який стає жахливо довгим і кінця якого досі не видно! Це війна, яка не лише спустошує цей регіон Європи, але й здіймає глобальну хвилю страху та ненависті.», сказав він у своєму виступі у Ватикані.

Найбільш значуща заява безсумнівно належить до президенту Франції Емманюуеля Макрона, який допустив відправку західних військ до України у майбутньому, хоча наголосив, що наразі немає консенсусу серед союзників у цьому питанні.

Після заяви Макрона низка країн заявили, що не розглядають ідею відправлення своїх військових в Україну. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альанс не планує відправляти війська в Україну, а в ЄС заявили, що «на європейському рівні серед держав-членів існує консенсус лише щодо надання Україні потрібної допомоги стільки, скільки буде потрібно.»

Судячи з вищенаведених заяв та статей, той сумний і трагічний факт, що війна в Україні триває вже третій рік, не змінює ані фундаментальних позицій, ані планів України, Росії чи Заходу, тобто Зеленський продовжує брехати власному народові, Путін продовжує жити в паралельній реальності, Папа Римський, слава Богу, залишається прихильником миру, а основні гравці у США дедалі більше збігаються у своїх поглядах, як триває президентська виборча кампанія.

Однак у світлі вищезгаданої заяви лідера однієї з найвпливовіших держав Європи, президента Франції Макрона незрозуміло, чи серйозно він ставиться до ідеї послати західні війська до України, чи це просто риторичний ефект, який, як він вважав, зможе витянути Європу з втоми від України, якої, на думку українського керівництва, насправді не існує…

Незважаючи на те, що цього разу премію за найсміливішу заяву отримав Макрон, він, безсумнівно перейшов ту червону лінію, яку не можна перетинати.


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “І переможец …”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *