Бюрократи-мандрівники – нова категорія чиновників з’явилася в Україні на тлі війни

Недавно з’явилися шокуючі дані не тільки щодо українців, які втекли з країни через війну, а й стосовно високопоставленого українського чиновника, який третину року провів за кордоном. Можу заздалегідь сказати: йдеться не про Володимира Зеленського.

Але перш ніж перейти до обговорення останнього скандалу в Україні, давайте уважніше розглянемо шокуючу статистику.

У дослідженні українського Центру економічної стратегії (ЦЕС), що було опубліковано у березні цього року зазначається, що станом на січень 2024 року за кордоном через війну перебуває 4,9 млн українців. Переважна більшість біженців – це жінки та діти. За межами України можуть залишитись від 1,4 млн до 2,3 млн українців.

За розрахунками ЦЕС, найбільша частка українських біженців у Європі перебуває в Німеччині (30%) та Польщі (22%). Поза країнами Європи, найбільшими країнами за кількістю прийнятих з початку повномасштабного вторгнення українців – США (280 тис. осіб), Велика Британія (253,2 тис.) та Канада (210,2 тис.). За оцінкою ЦЕС за межами України за різними сценаріями можуть залишитись від 1,4 млн до 2,3 млн українців.

Крім того, експерти ЦЕС вважають, що багато країн поступово скорочують витрати на біженців.

А тепер, після того як було представлено цю розчаровувальну ситуацію щодо українців, які залишили Україну через війну та мають намір у майбутньому мешкати за кордоном, давайте зосередимося на українському політиці, який проводить значний час за межами України, будучи водночас членом державного апарату, прихильного до продовження війни, та чия сім’я перебуває за кордоном.

На початку квітня видання Українська правда повідомило, що, згідно з декларацією генерального прокурора України Андрія Костіна та іншими документами, у 2023 році Костін перебував у закордонних відрядженнях 103 дні, половину відряджень він був у США, де живе його дружина. 103 дні – це складає майже 30% календарних днів у році.

У декларації Костіна за 2023 рік вказано, що його дружина, Ольга Олегівна працює та орендує квартиру в США.

В Офісі генпрокурора, коментуючи вищезгадані, повідомили, що у 2023-2024 роки візити Костіна за кордон «сприяли підписанню важливих угод, розслідуванню воєнних злочинів проти України та наданню допомоги нашій країні у цьому процесі».

Варто додати, що за день до публікації статтї в Українській правді, стало відомо, що в Офісі президента ведуть розмови про можливе звільнення Костіна. (Вже у лютому 2024 року з’явилася не підтверджена інформація, що Костіна можуть відправити послом у Велику Британію.)

Пізніше в Офісі генпрокурора докладно відповіли на інформацію про Костіна – заявили, що його відрядження тривали 79 днів, а з них у США він перебував 22 повних дні. Загалом під час 13 поїздок було проведено 224 зустрічі та заходи за його участі, додали в ОГП.

Для надання більш повної картини варто згадати, що поки дружина Костіна, Ольга мешкає в США, двоє їхніх дітей, донька Анастасія та син Міша, проводять час у Монако та подорожують Європою. Ось що означає війна для Костіних.

Джерела:

Ukrainian refugees. Future abroad and plans for return. The third wave of the research – Centre for Economic Strategy (ces.org.ua)
https://www.pravda.com.ua/eng/news/2024/04/5/7449896/
https://www.pravda.com.ua/eng/news/2024/04/6/7450029/


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Бюрократи-мандрівники – нова категорія чиновників з’явилася в Україні на тлі війни”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *