Правоохоронні органи України продовжують використовувати стару практику

Журналісти-розслідувачі агенції журналістських розслідувань «Слідства.Інфо», зокрема Євген Шульгат (27 р) вже довго працювали над розслідуванням про керівника департаменті кібербезпеки (ДКІБ) СБУ Іллю Вітюка, результати якого були опубліковані 4 квітня. Журналісти-розслідувачі знайшли у дружини Вітюка придбану у грудні 2023 року квартиру за понад 20 мільйонів гривень (US$512,000), хоча в декларації посадовця зазначено, що за квартиру сплатили 12,8 мільйонів гривень (US$328,000).

1 квітня, тобто за три дня до публікації розслідування, у Києві до журналіста підійшли співробітники ТЦК та намагалися вручити повістку, що Шульгат не взяв. Військові зафіксували відмову й пішли. У той же вечір, у супермаркеті двоє співробітників ТЦК, яким людина в цивільному одязі віддавав вказівки, знову підійшли до журналіста. Пізніше чоловіка у цивільному одязі журналісти Слідства.Інфо ідентифікували – то міг бути Олексій Володимирович Біленко, який працює у департаменті кібербезпеки СБУ, який очолює Вітюк.

Відео тут: https://www.youtube.com/watch?v=Sxs85OCGWQo

Після того, як скандал був оприлюднений, спільнота українських журналістів «Медіарух» вимагала відкрити кримінальне провадження щодо співробітників СБУ та ТЦК через інцидент із журналістом Слідство.Інфо. «Медіарух» направив заяву не тільки голові СБУ В. Малюку, міністру оборони Р. Умєрову, головнокомандувачу ЗСУ О. Сирському та генпрокурору А. Костіну, а й Президенту В. Зеленському.

«Ми, українські журналісти та медійні організації, учасники Медіаруху, звертаємося до вас з вимогою встановити справедливість та захистити права журналістів в Україні. Ситуація, що склалась з переслідуванням журналіста-розслідувача Слідства.інфо Євгенія Шульгата викликає серйозне занепокоєння щодо можливого зловживання службовим становищем та перешкоджання журналістській діяльності з боку СБУ, а також щодо використання військових як інструменту для припинення журналістських розслідувань», повідомляється у заяві.

У пресслужбі СБУ заявили, що за рішенням голови СБУ, Вітюк на час проведення перевірок проходитиме службу в бойовому підрозділі того самого ДКІБ, який виконує оборонні завдання безпосередньо на фронті.

Я можу помилятися, чи можливо, я пропустила, але мені не відомо про будь-які протести міжнародних журналістських організацій на адресу української влади через цей інцидент…

Новини про цю історію не набули висвітлення в Європі – як це може бути? Я не думаю, що ця тема нецікава за межами України – навпаки, я вважаю, що для ЄС, який виступає за свободу преси та права журналістів, це питання є дуже цікаве та важливе. Однак з якоїсь невідомої мені причини, ця огидна історія досі не мала жодної новинної цінності в європейських країнах…

Я вважаю, що основна проблема полягає в тому, що хоча СБУ фінансується Європейським союзом, вона не зазнала реформ. Варто було б пояснити очільнику СБУ Малюку, що у 2024 р., коли Україна мріє про членство в ЄС, така практика є цілком неприйнятною.

Джерела:
https://www.slidstvo.info/news/povistka-iak-pomsta-sbu-vykorystala-viyskkomat-dlia-peresliduvannia-zhurnalista-slidstva-info-za-yoho-vykryttia/
https://www.youtube.com/watch?v=Sxs85OCGWQo


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Правоохоронні органи України продовжують використовувати стару практику”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *