Суперечка про легітимність Зеленського та Путіна затьмарює ще більш важливе питання

20 травня 2024 року п’ятирічний строк повноважень президента України Володимира Зеленського закінчився. Кілька тижнів до цієї дати український міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Зеленський не втратить свою легітимність після закінчення строку повноважень 21 травня, а його повноваження триватимуть до обрання наступного очільника держави. Малюська говорив про це в інтерв’ю українській службі BBC.

Чесно кажучи, у нього були усі підстави повідомити це в ефірі BBC, оскільки прокремлівські агентства, зокрема «РIА Новости», стверджували, що 21 травня спливає його п’ятирічний термін Зеленського на посаді та його легітимність закінчиться.

«Враховуючи комунікаційну і безпекову ситуацію в країні – зараз офіційно і публічно ставити під сумнів легітимність президента була б величезна помилка, тому я думаю, що зараз немає сенсу звертатися до Конституційного суду.», Малюська відповів на зауваження, чи можливо, доречніше було б звернутися до органу, який тлумачить Конституцію, щоб поставити крапку в питанні легітимності президента.

«Але чимало норм Конституції сформульовано таким чином, що той, хто хоче знайти до чого придратися чи на чомусь побудувати якусь теорію змови – то він це знайде», Малюська додав.

«Мої п’ять років ще не закінчилися, через воєнний стан вони продовжуються», Зеленський сказав в інтерв’ю Reuters 21 травня.

Така незвичайна ситуація виникла: ні українське керівництво не визнає Путіна легітимним президентом Росії, ні Москва не визнає Зеленського легітимним в України. Однак треба зазначити, що Європейська комісія, яка прийшла на допомогу Зеленському, підтвердила, що, як і раніше, вважає Зеленського легітимним президентом. Речник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань нагадав, що Україна не може провести вільні вибори, тому що перебуває під ударами російських ракет, безпілотників та бомб, а мільйони людей стали переміщеними особами всередині країни та за її межами. Водночас Європарламент ухвалив резолюцію, у якій засуджує те, як проходили перевибори Путіна та закликав не вважати їх легітимними.

Спори про те, чи є Зеленський та чи є Путін легітимним главою держави, домінують у публічній сфері, незважаючи на те, що ці спори є безглуздими, оскількі в Росії Володимир Путін залишається главою держави на додаткові шість років, а в Україні Зеленський залишається президентом, з єдиною різницею, що він буде президентом до наступних президентських виборів… Подібні суперечки нікуди не ведуть, вони лише відсувають на другий план дискусій про найважливіше – питання миру.

Однак для багатьох єдине запитання, яке має значення, яке справді доречне та яке будь-який громадянин Росії та України має право поставити, незалежно від того, де вони проживають – на батьківщині чи за кордоном, – це запитання про те, коли ці дві особи будуть готові сісти за стіл переговорів та обговорити припинення безглуздого кровопролиття… Зважаючи, що Україну підтримує ціла низка іноземних держав, як зброєю, так і коштами, та що вони приймають мільйони українських біженців, які втекли від війни, те саме питання має бути адресоване і цим іноземним урядам.

Коли закінчиться війна? Це є єдиним доречним та гуманним запитанням, що можна і потрібно задати у 28-й місяць війни, та за кілька днів до Саміту миру в Швейцарії.

*


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Суперечка про легітимність Зеленського та Путіна затьмарює ще більш важливе питання”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *