Якщо війна – про гроші, то кому не байдужі українці?

Після схвалення відповідного закону у Сенаті 24 квітня, Сполучені Штати виділять Україні новий пакет військової допомоги вартістю в 61 млрд доларів. Як відомо, в останні місяці США практично зупинили передачу військової допомоги Україні через блокування цього кроку у Конгресі. За даними медії, до пакета увійдуть зокрема транспортні засоби, зенітно-ракетні комплекси Stinger, додаткові боєприпаси для систем HIMARS, 155-мм артилерійські снаряди, протитанкові боєприпаси TOW та Javelin. ЗМІ раніше повідомляли, що більшість озброєнь з нового пакета допомоги США для України вже перебуває на складах Німеччини та Польщі.

Майже водночас із продовженням американського пакета допомоги Європейський союз також ухвалив рішення про нову фінансову допомогу Україні. Під час європейського саміту, що відбувся 17-18 квітня в Брюсселі, президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що допомога Україні – це питання не місяців, а днів і тижнів. Мішель у своїй заяві зауважив, що під час зустрічі лідери країн ЄС знову виявили єдність, зокрема, у підтримці України. «Два пункти є надзвичайно важливими. Перший: нам не потрібно так багато слів, оскільки вони (українці) потребують більше військового обладнання. Ми мали дуже добру дискусію з цього приводу. Ми зрозуміли, що країни-члени, особливо ті, які мають відповідні спроможності та потужності, – для них важливо надати Україні більше протиповітряних систем, більше боєприпасів», казав він. Другим важливим висновком після дискусії щодо України, на його переконання, є підтримка української формули миру, особливо напередодні мирної конференції, яка має відбутися у Швейцарії у червні.

Для війни потрібні дві речі – гроші та людські ресурси, це кліше. І подивіться, яким був наступний крок України після того, як вона домоглася успіху в питанні грошей? Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив про призупинення надання консульських послуг громадянам України призовного віку, які перебувають за кордоном.

«Якщо ці люди вважають, що хтось там, далеко на фронті, воює і віддає свої життя за цю державу, а хтось посидить за кордоном, але при цьому буде отримувати послуги від цієї держави, – то так це не працює. Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обовʼязків перед Батьківщиною. Саме тому я вчора доручив вжити заходів щодо відновлення справделивого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно», зазначив він.

Ці слова належать високопоставленому українському чиновнику, який, хоча за своїм віком вважається військовозобов’язаним, ще ніколи не зустричався зі смертю на полі бою і навряд чи опиниться в такій ситуації у своєму житті.

Деякі європейські країни готові видати Україні українських чоловіків мобілізаційного віку. Усе це лише питання часу.

Якщо будь-яка держава-член Європейського союзу дійсно буде готовий здійснювати такі нелюдські вчинки, як полювання на українців призовного віку та передача їх Україні, це свідчитиме про моральний крах Заходу.

Щодо мене, то я покладаю усі свої надії на мирну конференцію у Швейцарії та сподіваюся, що там буде ухвалене рішення, яке врятує українців від безглуздої смерті, а ЄС – від вжиття нелюдських заходів.


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Якщо війна – про гроші, то кому не байдужі українці?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *