Державна цензура нібито повернулася до України

«Укрінформ», одне з двох державних новинних агентств України, опинився в центрі скандалу, що викликає не тільки спогади про колішнью еру державної цензури та захоплення ЗМІ, а й занепокоєння щодо свободи преси в нинішній Україні, – пише EuroMaidan Press у своїй статті від 30 травня.

За повідомленнями ЗМІ, ексгендиректор агентства Олексій Мацука нібито намагався цензурувати контент на користь влади, зокрема Офісу президента (ОП) України. Серед іншого він надсилав у регіональні редакції списки «бажаних» та «небажаних» спікерів для журналістів, але головним звинуваченням є те, що Мацука займався цензурою на користь нинішньої української влади.

Мацука поширював у редакційних чатах теми, які «бажано висвітлювати», а також, як «краще пояснювати» політичні, військові та міжнародні події. ОП також допоміг Мацуці у створенні нової команди, залучивши людей, близьких до Андрія Єрмака, глави ОП. Крім того, один із радників Єрмака запустив своє шоу на YouTube-каналі Укрінформу. Усім «кадрам із команди Єрмака» Мацука виплачував великі премії. Серед «небажаних спікерів» – опозиційні до нинішньої влади діячі, організації, місцеві політики, навіть звичайні громадяни. Крім того, Мацука дав вказівку «Укрінформу» не надавати прямого ефіру політичним конкурентам Президента Зеленського, як, наприклад, колишній головком ЗСУ Валерій Залужний.

У пам’яті ще свіжі ті часи, коли агентство підпорядковувалося правлячій Партії регіонів, коли Україна йшла шляхом авторитаризму за Президента Віктора Януковича, – пише видання «Українська правда» у своєму матеріалі.

Багато хто стверджує, що списки «небажаних спікерів» Мацуки мають разючу схожість із так званими «темниками», які широко використовувалися главою Адміністрації президента Віктором Медведчуком у 2000-х роках за часів президентства Леоніда Кучми. Щодо «темників», то це теми, які надсилаються журналістам для висвітлення, а також вказівок влади щодо того, у який спосіб треба висвітлювати в новинах ці теми.

Після цього скандалу Олексій Мацука 24 травня заявив про свою відставку, а місце його зайняв полковник Сергій Череватий, військовий журналіст та колишній керівник пресслужби групи «Схід» ЗС України після вторгнення Росії. Комісія з журналістської етики виключила з свого складу Мацуку через поширення «темників». В ОП заперечують свою причетність до появи «темників» в Укрінформі. Журналіст Укрінформу, кому зараз 57 років, отримав повістку в армію наступного дня після того, як розповів про «темники». Він вважає це дивним збігом…

Призначення військовослужбовця керівником «Укрінформу» – це є ще один крок до контрольованих комунікацій, які здійснюються відповідно до вказівки команди Президента на Банковій. Чи можна в контексті цього скандалу говорити про свободу преси, яка є однією з основних цінностей ЄС, членом якого хоче стати Україна? Звичайно, ні. Чи прокоментував ЄС це питання? Чи висловив він хоча б помірну критику? Нічого подібного Брюссель, на жаль, поки що не зробив. Крім того, стало відомо, що українська влада вкотре використала повістку в армію як інструмент проти журналістів-розслідувачів, які викрили цензуру влади. Але не варто переживати, Офіс Президента усе залагодить.


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Державна цензура нібито повернулася до України”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *