На тлі членства в ЄС, частина України є під ударом російських ракет

Брюссельські посадовці наполягають на початку офіційних переговорів про вступ України до Європейського Союзу вже у червні, видання POLITICO повідомило, додавши, що триває інтенсивна робота над тим, щоб переконати угорський уряд дати згоду на таке рішення. Україна веде перемовини з Будапештом, щоб вирішити проблеми угорської нацменшини в Україні.

Після того, як лідери ЄС надали Києву політичну підтримку, наступним кроком у процесі вступу є початок офіційних переговорів через міжурядову конференцію з Україною. Для того, щоб це сталося, країни ЄС мають узгодити переговорну рамку. Україна та її прихильники в ЄС закликають до проведення міжурядової конференції між Брюсселем та Києвом до того, як Угорщина перебере на себе ротаційне головування в Раді ЄС 1 липня. Бельгійські посадовці вже призначили міжурядову конференцію на 25 червня.

Однак, незважаючи на те, що навіть дату було призначено, офіційні переговори про вступ у ЄС майже напевно не відбудуться 25 червня, а розпочнуться вони під час першого після євровиборів саміту ЄС, що проходитиме 27-28 червня у Брюсселі.

Два основних запитання, що треба задати у ці дні, коли, з одного боку, Європейський союз зайнятий виборами до Європарламенту та попереду традиційні кадрові перестановки, а з іншого – коли в Україні, зокрема, у Харкова, Росія розпочала новий наступ, звучать так:

1) Чи зможуть ті держави-члени ЄС та високопоставлені політики Євросоюзу, що закликають якнайшвидше надати Україні членство в ЄС, впоратися з проблемами, що виникнуть в результаті вступу України до ЄС?
2) Чи врятує цей щедрий жест (тобто надання членства в ЄС) Харків та Україну від агресії Росії?

Боюся, що відповідь на обидва запитання – ні.


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “На тлі членства в ЄС, частина України є під ударом російських ракет”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *