Китайські ігри впливу в Україні

Україна готова до переговорів з Росією та підтримує позицію Китаю щодо Тайваню, заявили у пресслужбі МЗС Китаю 24 липня.

Крім того, у заяві МЗС Китаю йдеться, що Кулеба заявив, що Україна та Китай є стратегічними, а також важливими економічними і торговельними партнерами та підкреслив, що «підтримує позицію Китаю щодо тайванського питання і дотримуватиметься принципу єдиного Китаю».

Українська сторона «високо цінує позитивну та конструктивну роль, яку відіграє Китай у сприянні миру та підтримці міжнародного порядку», «надає великого значення поглядам китайської сторони» та уважно вивчила Консенсус з шести пунктів Китаю та Бразилії щодо політичного врегулювання війни РФ проти України, зазначили китайські чиновники після зустрічі.

Президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні заявив, що Китай не постачатиме зброї Росії, додавши, що «Є чіткий сигнал, що Китай підтримує територіальну цілісність і суверенітет України.»

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та глава зовнішньополітичного відомства КНР Ван Ї вели переговори від 23 до 25 липня. Про візит Кулеби до Китаю стало відомо 22 липня, коли МЗС України у своїй заяві поділилося кількома основними даними, зокрема про те, що головною темою обговорень стане пошук шляхів припинення російської агресії та можливої ролі Китаю у досягненні сталого і справедливого миру.

«Важливо, щоби Китай дізнався безпосередньо від України про збитки, яких вона зазнала через агресивну війну Росії», речник Держдепартаменту США Метью Міллер прокоментував візит Кулеби до Китаю, ні словом не згадавши про заяви України щодо Тайваню.

Що стосується Китаю, то слід зазначити, що після саміту НАТО у Вашингтоні в липні у підсумковій декларації країну назвали «вирішальним чинником», що сприяє війні РФ проти України.

Цей крок Китаю заслуговує на увагу, оскільки, як зрозуміло з наведених вище цитат, Пекін вступає в український мирний процес, ставлячи на перше місце власні інтереси: у Пекіні умовили Київ перш за все заявити про те, що Тайвань є невід’ємною частиною Китаю. Йдеться про ту Україну, чий головний помічник, Сполучені Штати, є надто чутливими щодо ситуації з Тайванем … Усе це також дуже цікаво у світлі того, що не тільки США, а й ЄС, що розпочав переговори з Україною про членство, намагається дистанціюватися від Китаю. У Пекіні знову виявилося, що означає для керівників України лояльність до прихильників.


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Китайські ігри впливу в Україні”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *