Дім, який має бути мирним…

За словами Президента Зеленського, 25 червня – це історичний день, коли Україна переходить до фактичних, реальних переговорів із Європейським Союзом щодо членства. «Нас уже ніколи не збити зі шляху в об’єднану Європу, у наш спільний дім – усіх європейських націй. Дім, який має бути мирним!» – наголосив Зеленський у своїй заяві, з нагоди першої Міжурядової конференції щодо вступу України в ЄС, яка дасть офіційний старт перемовинам про членство України в Європейському Союзі.

Зважаючи, що 25 червня, у Люксембурзі відбулася міжурядова конференція, переговори почнуться до того, як 1 липня Угорщина, яка скептично ставиться до євроінтеграції України, замінить Бельгію та перейме головування в Євросоюзі. Угорщина не блокувала рішення, однак прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що не згоден з цим процесом вступу, що він вважає політично вмотивованим.

Позиція Угорщини може виправдатися, враховуючи, що віцепрем’єрка України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, яка очолює українську делегацію на переговорах про вступ із Європейським Союзом, підтвердила готовність України виконати 11 вимог Угорщини стосовно захисту прав нацменшин.

«Станом на зараз ми щиро віддані наміру вирішити та на цій основі повністю втілити 11 питань, порушених, зокрема, угорською стороною, спрямованих на посилення захисту прав національних меншин, і продовжувати двосторонні консультації з Угорщиною в цьому напрямку», – додала вона. Віцепрем’єрка зазначила, що Україна також готова втілювати подальші кроки в питанні захисту прав нацменшин, «погоджених у межах діалогу і на основі відповідних угод з Угорщиною, добросовісно і як внесок у взаємне розуміння, довіру та повагу».

У тому випадку, якщо багаточисельні протести Угорщини проти невідповідності України критеріям членства в ЄС зрештою призведуть до поліпшення становища етнічних угорців в Україні, то вулична боротьба Орбана виявиться правильною та виправдає зусилля. Якщо ж ситуація з правами нацменшин в Україні залишиться незмінною, то всі зусилля виявляться марними.

Важливо зазначити, що оптимістичний прогноз, на який розраховує Україна, передбачає відкриття першої глави на початку 2025 року. Щодо дійсного вступу України до ЄС, то не варто забувати, що країна-кандидат у члени Євросоюзу Туреччина колись також сподівалася на процес вступу, що триватиме лише кілька років…

А що стосується членства України в ЄС, давайте зберігати оптимізм, головним чином тому, що політичне керівництво блоку, а саме Президентка Єврокомісії, залишилося незмінним, а Урсула фон дер Ляєн глибоко прихильна підтримці євроатлантичної орієнтації Києва.

Крім того, слід також сподіватися на те, що ЄС, рік за роком вимагатиме від України виконання критеріїв членства, проведення необхідних реформ, поліпшення стану національних меншин, подолання корупції та забезпечення свободи ЗМІ в країні.

Усе це – елементи оптимістичного сценарію. Поки що усі начебто задоволені, як у Брюсселі, так і в Києві, але головне питання залишається, як і раніше, відкритим – коли ж коханий дім мільйонів українців нарешті буде по-справжньому мирним?


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Дім, який має бути мирним…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *