А де ж бліскучі німецькі стратеги…?

Чемпіони світу зі стратегічного планування. Майстри добре підготовлених та акуратно виконаних політичних, економічних та військових операцій. Діячі-формувачі європейської політики. Раніше з цих визначень було зрозуміло, про яку націю йдеться. Однак сьогодні, у світлі тенденцій у внутрішній політиці Німеччини та її зовнішній і безпековій політиці, імідж бренду легендарної Німеччини, ймовірно, поступово зникає.

Розвиток німецько-українських відносин після повномасштабного вторгнення Росії в Україну – найкращий приклад того, як Німеччина оказалася безпомічною, а її керівництво – у пастці внутрішньополітичних та економічних криз, внаслідок чого зовнішня політика Берліну усе більше підпорядковується інтересам США. Однак, канцлер Шольц, незважаючи на все це, все ще час від часу намагається представити себе як потужного гравця в глобальній політиці. Очевидно, що амбіції Шольца щодо участі у глобальних справах, відповідно до реальних можливостей Німеччини, усе більше й більше обмежуються Європою, зокрема, Україною. Канцлер Німеччини нещодавно запропонував свій мирний план, заявивши про необхідність проведення другої мирної конференції за участю Росії.

Докладніше:

• Канцлер Німеччини Олаф Шольц 24 серпня провів телефонну розмову з Президентом Зеленським. Обидва лідери погодилися з важливістю процесу швейцарського Саміту миру та обговорили його продовження. «Включення “Глобального Півдня” має особливе значення», – йдеться у повідомленні. Лідери також обговорили продовження фінансування оборонної підтримки України та використання заморожених активів РФ на потреби України.

• Президент України Володимир Зеленський та канцлер Німеччини Олаф Шольц провели зустріч у ФРН після засідання у форматі «Рамштайн» 6 вересня. За офіційними повідомленнями, лідери говорили про реалізацію двосторонньої безпекової угоди, розширення співпраці в оборонній галузі, зокрема спільне виробництво озброєнь, а також підготовку другого Саміту миру. In Germany,

• В інтерв’ю німецькому телеканалу ZDF Олаф Шольц заявив, що виступає за те, щоб запросити Росію на другий Саміт миру, і переконаний, що вже зараз час обговорювати шляхи завершення війни. За словами Шольца, з цим погоджується і Президент Зеленський.

• Лідер фракції Соціал-демократичної партії Німеччини у Бундестазі Рольф Мютценіх 14 вересня запропонував створити міжнародну контактну групу для мирної ініціативи щодо війни РФ проти України. «Олаф Шольц і президент України Володимир Зеленський згодні з тим, що зараз саме час активізувати зусилля з проведення мирних переговорів, і що Росія також має бути присутня на наступному мирному саміті»-, він зазначив, додавши, що можливими членами контактної групи могли б стати Китай, Індія, Туреччина та Бразилія.

• «Такі загарбницькі війни, як війна Росії проти України, можуть закінчитися справедливо кількома шляхами: або армію-окупанта витісняють силою, або дипломатією, що гарантує збереження реальної незалежності країни та її очищення від окупації. І в першому, і в другому випадку Україна потребує сильних позицій. Із цим можуть допомогти Сполучені Штати». –, Президент Володимир Зеленський заявив виступаючи на Ялтинській Європейській Стратегії (YES) 13 вересня.

Немає жодного слова про Німеччину або мирну ініціативу Олафа Шольца… Зі слів українського президента зрозуміло, що зусилля Німеччини не мають для нього абсолютно ніякого значення. У контексті України це означає, що Шольц є неважливим гравцем. Що важливо, це США.

Виникає питання: чи склалася б така сама ситуація, якби ФРН керував не Олаф Шольц, а більш харизматичний політик, чиї здібності більше відповідають іміджу бренду легендарних німецьких стратегів минулого…?


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “А де ж бліскучі німецькі стратеги…?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *