Важливе питання нафтового ембарго:

а де дослідження з оцінки впливу?

Аналізуючи ситуацію у зв’язку з нафтовим ембарго, необхідно звернути увагу на поведінку та позицію України. Будучи радянською спадщиною, Україна контролює кілька трубопроводів, які відіграють важливу роль у європейському газовому і нафтовому транзиті. Говорячи про це питання, важливо відзначити, що Росія не припиняла поставки через Україну навіть у часі війни, що дозволяє Україні зібрати транзитні збори за надані їй транзитні послуги. Таке враження, що все гаразд, принаймні, у сфері великого бізнесу.

Розглядаючи питання примусового переходу до застосування неросійської нафти, я не можу не погодитися з точкою зору тих країн-членів ЄС, включаючи Чехію, Словаччину, Угорщину та Болгарію, що витребували собі більш тривалого пільгового періоду для поетапної відмови від російської нафти.

Враховуючи потенційні економічні та політичні наслідки таких кроків, як тотальна відмова від російських енергоносіїв, я вважаю, що державам-членам ЄС треба було б надати набагато більш тривалий перехідний період, щоб вони могли позбутися російських енергоресурсів, якщо захочуть. Крім того, я вважаю надзвичайно важливим, щоб кожен уряд мав достовірні та акуратні інформації про свої майбутні постачання неросійських енергоносіїв, включаючи країни походження, транзитні країни, ціни, маршрути, гарантії безпеки поставок, тощо.

Я можу помилятися, і справді це зовсім неважливі питання, на які не варто витрачати слова, або можливо, я просто неправильно вибрала джерела для отримання відповідні дані, але я не змогла знайти жодного достовірного і детального аналізу сьогоднішньої європейської енергетичної революції. Так само, я не знайшла жодного дослідження, що пояснює простою мовою наслідки антиросійських санкцій, в тому числі нафтового ембарго, європейським громадянам.

І все це призвело до тривожного зрозуміння того факту, що, по-перше, для мене дійсно страшно уявити, що документ, що містить в собі всі аспекти безпеки енергопостачання Європи, може вже існувати на папері десь у Брюсселі, а ціна, яку я заплачу за газ і бензин в наступному році або, може бути, вже в наступному місяці, буде визначатися кроками Брюсселя, які засновані на грубих начерках у форматі Excel.

По-друге, я боюся, що навіть у тому випадку, якщо відповідна оцінка впливу була проведена Євросоюзом, вона не була достатньо ретельною, щоб передбачити можливі негативні наслідки, що виходять з несподіваних вчинків України.


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Важливе питання нафтового ембарго:”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *