Спад олігархів України:

від телесеріалів до вимушених рішень

Боротьба з корупцією і втілення антиолігархічного закону, як відомо, були визначені Європейським союзом в кінці червня в якості умов не тільки для надання, а й збереження статусу Європейського кандидата України.

В антикорупційному пункті скомбіновані відразу кілька основних умов. Одна з них є призначення нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), затвердивши визначеного переможця конкурсу.

Що стосується олігархів, то, згідно з Європейським рішенням, український закон про олігархів має пройти експертизу Венеціанської комісії, щоб уникнути довільної “деолігархізаціі” в Україні.

У червні заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква підкреслив, що в світлі рішення Європейської комісії надати Україні статус кандидата, Київ не може розслаблятися. Після таких обіцянок, навіть скептично налаштований уряд Нідерландів підтримав кандидатуру України, підкресливши, що Україна повинна відповідати т. зв. Копенгагенським критеріям, і в цьому процесі ніяких поступок не дозволяються.

І Україна, дійсно, не відпочиває. Верховна Рада України у червні ухвалила нову антикорупційну стратегію України, в якій описані основні держпрограми з питань антикорупції до 2025 року.

Крім того, слід згадати і про набагато більш важливу подію, саме, що 30-го червня президент Зеленський підписав указ про введення реєстру олігархів. Указ спрямований на реалізацію антиолігархічного закону, підписаного Зеленським ще у 2021 році.

У середині липня в публічній заяві український олігарх №1 Рінат Ахметов заявив, що його інвестиційна компанія SCM (Систем Кепітал Менеджмент Ltd) вийде з медійного бізнесу, що означає, що його медіахолдинг передасть всі свої ліцензії державі і зачинить свої електронні та друковані медіа. Ахметов підкреслив, що прийняв вимушене рішення, яке було продиктовано набранням чинності Законом про олігархів. “Як найбільший приватний інвестор в економіку України, я неодноразово казав, що не був, не є й не буду олігархом”, — сказав Ахметов.

Нещодавно, у липні Олексій Данилов, секретар Ради національної безпеки і оборони заявив, що навіть іноземці можуть бути визнані олігархами, якщо вони підпадають принаймні під три з чотирьох критеріїв, зазначених у законі.

Ви, напевно, пам’ятаєте, що наприкінці 2021 року київська адміністрація звинуватила Ахметова у підготовці держперевороту проти Зеленського. У цій справі, звичайно, ніяких доказів не було, за винятком усяких звинувачень, що холдинг Ахметова надає підтримку в медіа так званому «анти-Зеленському фронту».

Мене мучить цікавість, чи викликають вищезгадані події (я маю на увазі вимушене рішення Ахметова відмовитися від усіх ліцензій ЗМІ на користь держави) занепокоєння чи сприймаються вони як тривожний сигнал у Нідерландах або будь-яких інших державах-членах Європейського Союзу чи Комісії? Чи прийнято для ЄС і його спеціалізованих на захисті прав людини і демократичних цінностей органів, дозволяти Києву змушувати людей передавати своє майно державі?

Коли будете думати про це питання, не забудьте, будь ласка той факт, що Ахметов був “винним” у наданні медійної підтримки противникам Зеленського…

И накінець, для вашого розваги, ось вам цитата діалогу із телесеріалу Зеленського «Слуга народу»:

”Прем’єр-міністр (і олігарх) (ПМ): Василю Петровичу, ми сподіваємося … питання закрите?

Президент (у ролі В. Зеленський): Так.

ПМ: Слава богу. Тоді не заважатимемо.

Президент: Дякую. Але є нюанс…

ПМ: Так-так?

Президент: Так, один є нюанс. Жарко, вибачте… Ви у владі та одночасно займаєтеся бізнесом…

ПМ: Ну так…

Президент: За законом так не можна. Тому треба або продати бізнес…

ПМ: Або?

Президент: Піти у відставку. Вам вирішувати.

ПМ: Продамо. І він продасть, і він продасть, і вона продасть.

Президент: А ви, Юрію Івановичу?

ПМ: І я продасть.

Президент: Питання вичерпане.

ПМ: Тоді пішли.

Президент: Хай щастить.”

Вибачте мою схильність до гіпотез, але я не можу не бачити містичний логічний зв’язок між телесеріалом Зеленського та його президентськими указами. У мене залишилася одна тільки надія, що ця містика незабаром розв’язується, й це колись буде корисним Україні.


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Спад олігархів України:”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *