Зіткнення комунікаційних стратегій

Не проявляючи абсолютно ніякого наміру припинити нескінченні дні війни в Україні, президент Росії Володимир Путін, можливо, має намір нормалізувати воєнний час для російського народу, — заявив відомий російський історик влітку 2022 року.

На основі цієї позиції зрозуміло, що Росія вичікує і тягне час. За винятком деяких країн, Європа втомилася від війни. Така зміна суспільного настрою всюди помітна — ентузіазм повільно, але вірно змінюється свого роду апатією, що, очевидно, сприятливо для Росії. Час служить інтересам Росії: якщо у Москви буде достатньо часу, вона зможе досягти своїх комунікаційних цілей, які підтримують військові операції в набагато більшому ступені, ніж можете собі уявити.

Для досягнення своїх цілей, Росія сьогодні робить акцент на розпалюванні ворожнечі між Україною та її прихильниками. Одним з найбільш очевидних проявів такого наміру став скандальний пост Дмитра Медведєва в Facebook у липні. У цій публікації російський політик поділився своєю думкою про майбутнє України. До посту він доклав карту, що показала Україну як розділену державу — деякі території відійдуть до Росії, інші до Польщі, Румунії та Угорщини. Що можна сказати? Поділ України може бути заповітною мрією деяких польських, румунських та угорських екстремістських груп, але згадані держави-члени Європейського Союзу, очевидно, не хочуть вступати у війну з Україною за свої історичні землі. Цим скандальним постом у Facebook Медведєв і російська пропагандистська машина мали намір повідомити як російським виборцям, так і Києву, що не тільки Росія стукає у двері, але є й інші країни, які очікують свого виділу. За допомогою таких послань Кремль прагне реалізувати свою важливу мету комунікації: дистанціювати Україну від своїх партнерів.

Крім питань, що стосуються територіальної цілісності України, Росія використовує ще одну тему для вбивання клин між державами-членами ЄС, а саме енергетичну зброю. У цій грі Москва може налаштувати одну державу-член проти іншої або одну державу-член проти всього європейського співтовариства. У Росії є принаймні ще один місяць, щоб зіграти в цю гру на рівні слів, тобто використовувати енергію в якості комунікаційної зброї — поки це представляє невеликий ризик для ЄС. Але Євросоюз повинен враховувати, що з настанням перших мінусів російська комунікаційна зброя може бути активована, і перетворена на дійсну енергетичну зброю, що вже буде небезпечною авантюрою для кількох європейських урядів.

До наведених вище думок слід додати ще одне додаткове речення. У той час як російська пропаганда використовує різні комунікаційні стратегії, більшість з яких засновані на шантажі, навіюванні і залякуванні, у президента Росії Володимира Путіна є своя комунікаційна панель, яку постійно повторюють у ЗМІ, а саме, що “ситуація в світі динамічно змінюється, і формуються контури багатополярного світоустрою”.

Після перерахування деяких основних елементів російської комунікації давайте подивимося, які сигнали Європа (Захід) посилає Росії і своєму власному співтовариству.

Захід все повторює, що Україна зможе виграти війну і Європа може жити без російської нафти і газу. (Я сподіваюсь, що вам зрозуміло, що це останнє питання є проста оборонна позиція: ЄС не може зробити нічого іншого, крім як сказати саме це, беручи до уваги, що Європа ще ніколи не випитувала життя без російських енергоресурсів…)

Крім критики, слід підкреслити, що до літа 2022 року в сфері комунікації західні держави, схоже, урівноважать свій багаторічне відставання від російської пропаганди. Захід зумів ідентифікувати, а потім успішно атакувати хворі місця Росії.

Серед численних західних заходів варто згадати видалення певних російських пропагандистських контентів з відеохостингу “Ютюб”, що загрожує крайнім звуженням комунікаційних платформ, доступних і необхідних для Кремля.

Переміщення (або демонтаж і знищення) пам’ятників радянської військово-меморіальної спадщини теж можна назвати вразливим місцем для Росії. Зі знесенням пам’ятників радянської епохи європейські країни нападають на 80-річну російську комунікаційну панель про легендарну і переможну Червону Армію — символ перемоги над фашистською Німеччиною і визволителя Європи. Демонтаж або знесення радянських пам’ятників означає, що слава Росії в’яне, Москва втрачає свою силу — ось чому я вважаю, що це є та сама Західна дія, яка викликає Росію боротися з напруженням всіх сил. У відповідь на знесення радянського військового меморіалу російська хакерська група Killnet в серпні зробила масштабну кібератаку на Естонію. Та ж хакерська група взяла на себе відповідальність за масові кібератаки у Литві у червні, незабаром після переміщення радянського меморіалу.

Не можна не зізнатися, що обмеження на поїздки для звичайних російських громадян також є дуже ефективним методом вселити світу, що Москва нездатна виступати проти них (тобто “Росія слабка”). (Слід зауважити, що багато країн використовують це питання лише як інструмент комунікації, але зовсім не планують запроваджувати такі обмеження.)

І поки Путін говорить про контури багатополярного світоустрою, президент США Джо Байден і вся його адміністрація намагаються зробити все можливе для затвердження однополярного світу, про що наочно свідчить приклад Тайвана.

Як видно, в наші дні, як у Росії, так на Заході все ґрунтується на комунікаційних стратегіях. Вище я навела кілька прикладів, з яких видно, що більшість комунікаційних стратегій спрямовані проти чогось, а не в якості підтримки будь-якої більш важливої мети. Час від часу обидві сторони пропонують і різні дезінформації, і неминуче, що іноді ми губимося у провокаціях (таких як апокаліптичні прогнози щодо Запорізької АЕС або нестачі зерна у світі). У таких випадках завжди слід мати на увазі, що обидві сторони надають різні відтінки одній і тій же темі, тому що вони використовують ці питання в комунікаційних і пропагандистських цілях для досягнення своїх власних цілей.

Ще несвоєчасно сказати, чим закінчиться війна в Україні, але абсолютно ясно, що як Росія, так і Захід розробляють нові стратегії і тактики, відкривають нові платформи, але крім сучасних методів і каналів також використовують старі апробовані методи комунікації для досягнення перемоги. І вперше в історії результат війни може залежати від того, наскільки ефективно можна впливати на суспільний настрій в соцмережах, на сайтах відеохостингу та інших платформах електронного світу.


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Зіткнення комунікаційних стратегій”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *