Повна відсутність прагматичного мислення у ЄС

Рада Європейського Союзу схвалила виплату Україні 5 мільярдів євро для покриття витрат на реконструкцію. Це вже перша частина раніше узгодженого кредиту в розмірі 9 мільярдів євро, який ЄС хоче фінансувати з міжнародних ринків капіталу, та із свого власного бюджету і, що є безпрецедентно, він також буде фінансувати процентні витрати.

У зв’язку з цим моє питання таке: чи не було б доцільно на даний момент не давати гроші безпосередньо Україні на реконструкцію, а замість цього підтримати цими коштами членів ЄС, які приймають українських біженців? Це було б розумним рішенням, як у світлі неухильного збільшення числа біженців, так і з огляду на стан війни в Україні.

Я зовсім не заперечую проти майбутнього відновлення України, бо йде про мою батьківщину, що я люблю, але я не думаю, що своєчасно виплачувати мільярди євро країні, що знаходиться у стані війни, та може втратити частину своєї території і частину свого населення в запеклій війні, чий кінець ще не видно.

З іншого боку, цілком очевидно, що деякі держави-члени ЄС стикаються з щоденними проблемами, пов’язаними з війною в Україні, починаючи з перманентно зростаючим числом біженців, до труднощів у постачанні газу, нафти, бензину та електроенергії, ціни на які різко зростають.

Я не можу ігнорувати той факт, що остання проблема, тобто проблеми з постачанням палива і зростанням цін, була викликана самим Євросоюзом — це є результатом помилкової європейської політики санкцій, з якими ЄС спочатку мав на меті покарати Росію…

ЄС повинен проводити набагато більш тверезу політику, оскільки вже ясно, до чого призвело нинішня політика — поки країни Центральної та Східної Європи приймають сотні тисяч або навіть мільйони українських біженців, вони також занурюються в енергетичну кризу.

Бюрократи в Брюсселі, схоже, не розуміють, що даним країнам потрібні додаткові ресурси для поліпшення прикордонної інфраструктури, підвищення стандартів центрів прийому біженців, медичної допомоги тощо.

ЄС, якщо хоче бути більш прагматичним, повинен надати набагато більше ресурсів таким країнам, як Польща, Румунія, Угорщина, Чеська Республіка, оскільки вони щодня приймають набагато більше біженців на своїх кордонах і на своїх територіях, ніж будь-де Європі. Я вважаю, що 5 мільярдів євро або навіть частина сум, виділених Україні, могли б бути використані для фінансування витрат держав-членів Центральної і Східної Європи, що хочуть дбати про біженців — це не було б подарунком саме по собі, але у кінцевому підсумку сприяло б добробуту біженців.

Залишається питання: якщо така велика сума грошей буде виплачена Україні, що не входить в ЄС, як певні члени ЄС, де уряди вже були змушені ввести захисні заходи, включаючи обмеження температури в держустановах або цінову межу на бензин, будуть обігрівати свої центри допомоги біженцям..?


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Повна відсутність прагматичного мислення у ЄС”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *