Спроби створення хаосу на Заході України та роль Брюсселя

Недружні кроки по відношенню до національних меншин стають все більш частими в західноукраїнських регіонах, як рік тому Росія вторглася в Україну. Враховуючи, що, мабуть, існує безліч різних сил, які можуть бути зацікавлені в ескалації ситуації по всій Україні, я взялася проаналізувати це конкретне питання в своєму новому пості.

Угорщина та Румунія спільно підняли свої голоси проти нового законодавства України «Про національні меншини», ухваленого у грудні 2022 року, написала я у своєму блозі у січні. Як я повідомляла з цього приводу, високопоставлені румунські чиновники звернулися до своїх колег у Києві щоб попросити їх змінити новий закон України «Про національні меншини». Румунія та Угорщина згодні, що цей закон не надає достатніх гарантій у багатьох областях, включаючи такі основні сфери, як повний доступ до освіти мовою меншин та збереження їх релігійної та культурної самобутності, тощо. На додаток до згаданих конкретних проблемних питань, новий закон, очевидно, не може гарантувати безпечне й мирне життя нацменшин, оскільки утиски національних громад тривали й після прийняття закону. У рамках ворожих, але локальних заходів у січні з громадських будівель на Закарпатті були зняті угорські національні прапори. Спільними зусиллями Будапешт і Бухарест домоглися того, що Венеціанська комісія Ради Європи приступила до перегляду Закону України «Про національні меншини». Цей крок вказує на те, що в Європі все ще залишилися певні сліди здорового глузду.

Оскільки Угорщину часто критикують за її політику миру та за те, що вона відмовляється поставляти озброєння в Україну, а також за блокування зустрічей Україна-НАТО на вищому рівні, я докопалася до самого дна, щоб зрозуміти коріння такої угорської позиції. Насправді двосторонні відносини між Будапештом та Києвом досягли дно після російського вторгнення в Україну. Я просто хотіла зрозуміти, чому під час війни справи йдуть ще гірше. Недавній інцидент, пов’язаний зі зняттям національних прапорів, задзвенів у мене в голові. Я хотіла дізнатися, чи з’явився скандал з прапорами одиничним інцидентом, або був він тільки один з декількох подібних випадків? На мою думку, дуже важливо відрізняти одне від іншого: в разі одиничного інциденту не можна виключати можливість зловживання місцевою адміністративною владою, в іншому випадку те, що відбувається на заході України, можна розглядати як акт систематичної, заздалегідь спланованої і спровокованої політичної кампанії, замовленої Києвом та виконаної оперативниками спецслужб, рука об руку з деякими регіональними «тузами».

Як спробувала дати відповідь на поставлене запитання, на жаль, знайшла все більше скелетів. Підводячи підсумок можна встановити, що зняття національних прапорів було не єдиним сигналом за останні місяці, коли українська влада ясно дала зрозуміти, що угорцям в Закарпатті краще мовчати, інакше їх чекає репресія.

Почнемо з прикладу минулого року. Україна зазнала нападу Росії на початку 2022 року, що перетворило країну на поле бою. Україна отримує різного роду допомогу з-за кордону, в тому числі з Угорщини. Однак національний символ угорців, статуя легендарного птаха, була вивезена з історичного Мукачівського замку в листопаді 2022 року. Цей інцидент стався відповідно до інструкцій місцевого клану Балога. Хоча я вже написала статтю про цей інцидент, на цей раз я буду представити менш відому сторону цієї ж історії. Я вважаю, що цей невеликий «бічний трек» може сприяти кращому розумінню подій.

«Хрещений батько» згаданого сімейства, політичний авантюрист та колишня права рука Віктора Ющенка, уродженець Закарпаття Віктор Балога має погану репутацію не лише у своєму рідному регіоні Закарпаття, а й по всій Україні. Саме його син, мер Мукачева Андрій, прийняв рішення щодо демонтажу угорської статуї та заміни її українським національним символом. Названі вище другокласні закарпатські олігархи, які сколотили більшу частину свого майна від контрабанди, активізувалися в останні місяці, очевидно, сподіваючись отримати користь з того факту, що Україна знаходиться в стані війни і ситуація між Києвом та Будапештом досить напружена. У короткому вигляді історія звучить так:

Згідно історії, надихнувшись газетною статтею, Віктор Балога написав публічний лист в.о. голові СБУ в січні, та запропонував позбавити українського громадянства уродженку Закарпаття, угорську жінку-політика Андреа Бочкор. У своєму листі, опублікованому в Facebook, Віктор Балога стверджував, що пані Бочкор у близьких стосунках з однією з українських проросійських партій «Опозиційна платформа — За життя», яка підтримувала олігарха та проросійського політика Віктора Медведчука. У своєму листі пан Балога також заявив, що закарпатська жінка-політик була у тісному контакті з В. Медведчуком. Слід зазначити, що пані Андреа Бочкор є делегатом правлячої партії Угорщини «Фідес» у Європейському парламенті, де вона представляє угорську меншину, яка проживає в Україні.

Стаття, на яку Віктор Балога посилався у своєму листі, була опублікована в українському журналі «Главком», припускаючи, що пані Бочкор, можливо, була присутня на заході в Страсбурзі в 2019 році, коли В. Медведчук представляв свій «мирний план для України». Після свого виступу перед депутатами Європарламенту в Страсбурзі, Медведчук нібито вилетів до Санкт-Петербурга на своєму приватному літаку, щоб доповісти В. Путіну та О. Лукашенку про свої враження.

За даними відповідальних українських органів, Медведчук протягом багатьох років мав тісні стосунки з російською розвідкою та правоохоронними органами: саме це стало однією з причин, по якій олігарх був позбавлений українського громадянства в січні 2023 року.

Я ні на мить не думала, що Віктор Балога, який непередбачено вийшов з минулого, зможе вплинути на нинішню політику та загострити ситуацію на Західній Україні. Однак, чи змінюється ситуація, якщо додам, що сімейств пана Балоги і голови Закарпатської СБУ, насправді є однією і тією ж сім’єю? (Дочка Володимира Гелетея Едіта вийшла заміж за Андрія Балогу в 2013 році. Крім того, брат Володимира Гелетея генерал-бригадир Валерій Гелетей — екс-міністр оборони України…) Я думаю, все це грає роль. Отже, виникає тривожне питання:

Як же Служба безпеки України може дозволити собі фабрикувати історії сумнівної достовірності та зіпсувати репутацію єдиного українського члену Європарламенту, який, до речі, засуджує агресію Росії в Україні та виступає за суверенітет і територіальну цілісність України? І до цього слід додати, що СБУ краще займатися своїми власними реформами, що Київ пообіцяв Європейській комісії, та відмовлятися від старого кумівства, що дозволяє таке взаємовигідне співробітництво між двома сім’ями: кланом Балог та сімейством Гелетея.

Іншими словами: навіщо СБУ зацікавлена у створенні хаосу на Західній Україні? Це тільки СБУ або СБУ виконує накази Президента Зеленського? Хто та з якою метою переконав пана Балогу займатися такими справами? Нарешті, хто насправді може вплинути на діяльність СБУ: керівництво в Києві або влади у Росії, Румунії, може бути, Угорщині? Звичайно, жартую. Це є Київ, та це є стара СБУ, яка, ймовірно, не в змозі оновитися. Слід додати, що, враховуючи статус кандидата України на вступ до ЄС, існує ще один впливовий суб’єкт, який отримав право чинити тиск на українські правоохоронні органи, а саме почесні влади в Брюсселі. Євросоюз вже має право вимагати від СБУ як припинити напруженість та наклепницькі кампанії проти членів Європейського парламенту, так і відповідати критеріям, визначеним в Угоді про асоціацію. Я б очікувала саме того як від Комісії, так і від Парламенту.


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Спроби створення хаосу на Заході України та роль Брюсселя”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *