Крок вперед, крок назад: зростаючий корупційний скандал на вершині української правлячої еліти

Українська Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) викрила масштабну корупцію у Верховному Суді (ВС), а саме схему щодо одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями ВС. У рамках антикорупційних заходів, слідчі органи затримали голову українського ВС Всеволода Князєва при отриманні хабара. Національне антикорупційне бюро (НАБУ) й САП задокументували отримання хабара у близько 3 мільйони доларів головою Верховного Суду.

За даними НАБУ, Князєв отримував гроші від людей, які виступали за рішення суду на користь олігарха Костянтина Жеваго, останній раз у зв’язку зі справою стосовно гірничо-збагачувального комбінату на Полтавщині. На тлі затримання Князєва обшуки пройшли у ще 18 суддів Верховного Суду, які слухали справу Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК) Ferrexpo.

Коротко про вищезгаданих осіб

 Костянтин Жеваго, бізнесмен, колишній нардеп Верховної Ради України. За розміром його особистого майна, можна його звати олігархом. Він проживає у Франції, де він перебуває під слідством за підозрою причетності до фінансових злочинів. Наприкінці березня 2023 року французький суд відхилив запит української сторони про екстрадицію Жеваго.
 Всеволод Князєв народився у Миколаєві, за професією суддя, йому 44 року. Обіймав посаду Голови Верховного Суду з 2021 року. Був затриманий у травні 2023 року, підозрюється в зловживанні владою та отриманні хабара в розмірі близько 3 мільйони доларів.

Чому корупційний скандал В.Князєва особливо проблематичний?

Всеволод Князєв – освічений молодий українець (1978 року народження), який швидко піднявся по службовій ієрархії, до самої вершини влади. Він не є ані типовою радянською людиною, ані олігархом. Він – український держслужбовець. Чиновник, вибраний особисто Президентом Зеленським, щоб будувати нову та демократичну Україну, де не дозволяється корупція. Можна сміло стверджувати не тільки те, що Князєв відноситься до кіл Зеленського, але й те, що будучи головою Верховного суду України, він став впливовим чиновником, який, зрештою, зловживав владою.

Голова Верховного суду Князєв мав право ухвалювати рішення не тільки в судових процесах, а й у кадрових питаннях та у фінансах. Замість того, щоб зберігати свою «недоторканість», він навмисне обрав корупцію, боротьба з якою була однією з його службових місій. Фотографії готівки на його дивані (йдеться про декілька мільйони доларів!), вразили весь світ.

Варто також зазначити, що пан Князєв співпрацював з антикорупційними органами не лише в Україні, а й по всій Європі, ба більше, він розпоряджався усіма коштами, що були надані Євросоюзом на реформи української судову систему. Хто буде нести відповідальність за скандал Князєва? Після такого масштабного скандалу, хто довірить Україні? Чи допоможе справа Князєва світу повірити в те, що Україна може подолати корупцію? У цьому відношенні я надто скептична.

Джерела:

www.reuters.com (Ukraine Supreme Court chief dismissed after being detained in bribery case, May 16, 2023)


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Крок вперед, крок назад: зростаючий корупційний скандал на вершині української правлячої еліти”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *