Серйозні недоліки у Законі України «Про національні меншини (спільноти)»

У галасі всіляких проукраїнських заяв, а також у звітах київського уряду, схоже, загубився один принциповий аспект, а саме те, що Україна, окрім продовження на рік терміну введення нових правил навчання рідною мовою, немає наміру гарантувати усі права національних меншин. Незважаючи на критичний висновок Венеційської комісії, український уряд стверджує, що набуття чинності Закону «Про національні меншини» є важливим кроком на шляху до європейської інтеграції.

Незважаючи на те, що Україна не виконає усі критерії Єврокомісії, необхідні для початку переговорів про вступ до ЄС, проте це не завадить розпочати переговори, про це розповіли українські урядовці.

Критерій щодо національних меншин не буде виконаний до необхідного терміну, зокрема і з огляду на критичний висновок щодо Закону України «Про національні меншини (спільноти)» Венеційської комісії Ради Європи. Раніше обурення ухваленим законом про національні меншини висловлювали Румунія та Угорщина, які неодноразово просили Україну його переглянути, а також забезпечити гарантії захисту прав національних меншин.

Венеційська комісія оприлюднила критичний висновок щодо закону України «Про національні меншини (спільноти)», ухвалення якого згадувалось серед рекомендацій Європейської комісії для надання кандидатського статусу. Більшість рекомендацій стосуються використання мови національних меншин. Серед іншого, Венеційська комісія закликає поширити право на проведення заходів мовами меншини на всіх людей та вилучити зобов’язання забезпечувати їх український переклад.

Рекомендації стосуються перегляду й інших законів, зокрема щодо «обмеження свободи використання мови меншин та диференційоване ставлення до мов меншин» та права на доступ до ЗМІ мовами меншин шляхом скасування мовних квот у законі «Про медіа». Окремо «Венеційка» просить учергове відкласти переведення системи освіти на українську мову й продовження перехідного періоду.

«Цей висновок матиме вплив на авторитет Венеційської комісії, але не на рух України до ЄС», віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина сказала, коментуючи висновок «Венеційки».

Незважаючи на критичний висновок «Венеційки», а також проте заперечень кількох держав, Закону «Про національні меншини (спільноти)» набув чинності в Україні 1 липня.

«Набрання чинності Закону «Про національні меншини (спільноти) України» – важливий крок України назустріч євроінтеграції. Це – наш внесок до майбутньої перемоги над ворогом, оскільки консолідує українську націю, зміцнює єдність усіх громадян незалежно від етнічної, культурної, мовної або релігійної приналежності», – зазначив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Що можна додати до цього?

Останні півтора року Європа не тільки намагалася зрозуміти Україну та її своєрідний менталітет, а й сама прагнула зайняти українську позицію.

Усе це вийшло дуже добре, навіть краще, бо замість того, щоб вимагати від Києва виконання критеріїв для початку перемовин про вступ, Брюссель ігнорує навмисні чи ненавмисні «помилки» України і заплющує очі на ці недоліки, кажучи, що «нема ніяких проблем, що в Україні нацменшини, які належать до країн ЄС, страждають від порушень прав, головне, що ми можемо оприлюднити ще одну красиву декларацію про підтримку».

Якби ЄС був достовірним, по-справжньому заснованим на цінностях блоком, він вів би нескінченні переговори з Україною, щоб змусити її виконати всі критерії вступу, а якщо ці умови неприйнятні для України або не можуть бути виконані, Брюссель повинен просто закрити вікно, а не відкривати усі двері все ширше й ширше. Україну, безумовно, треба підтримувати в процесі європейській інтеграції, не за рахунок того, що Брюссель прийме умови Києва.

Джерела:

 https://www.venice.coe.int/webforms/documents/?pdf=CDL-REF(2023)019-e
 https://www.ukrinform.net/rubric-polytics/3722268-venice-commission-publishes-recommendations-on-ukrainian-law-on-national-minorities.html
 https://mova-ombudsman.gov.ua/en/news/taras-kremin-entry-into-force-of-the-law-on-national-minorities-is-an-important-step-of-ukraines-european-integration-way


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Серйозні недоліки у Законі України «Про національні меншини (спільноти)»”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *