Права рука впливової правої руки Зеленського

Після того, як Верховна Рада України 5 вересня звільнила з посади міністра оборони Олексія Резнікова через масштабний корупційний скандал, 6 вересня Рада схвалила призначення Рустема Умєрова на посаду очільника Міноборони.

Новопризначений міністр оборони України кримськотатарського погодження анонсував свої першочергові плани – серед них такі, як «аудит всіх напрямів», українське оборонне виробництво та ймовірне введення нової посади – військового омбудсмена.

За даними ЗМІ, кандидатура Умєрова на посаду міністра оборони з’явилася в останній момент, за рекомендацією глави Офісу президента Андрія Єрмака. (Умєров та Єрмак познайомилися у 2019 році, під час підготовки зустрічі Зеленського з президентом Туреччини Ердоганом.) Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну українській президентській команді відчутно допомогли зв’язки Умєрова як з турецьким істеблішментом, так і зі Сполученими Штатами. Для Зеленського та Єрмака Умєров виявився корисним також своїми зв’язками з Саудівською Аравією. Кажуть, що ідея проведення «мирної конференції» у Джидді належала йому.

У мене є три коментарі до наведених вище новин:

1.) Призначення Рустема Умєрова міністром оборони України є великою перемогою для Андрія Єрмака. Через Умєрова Єрмак зможе повністю контролювати МО, чого він не міг робити раніше, оскільки Олександр Резніков був досить автономним міністром. Війна триває вже так довго, що Зеленському, можливо, незабаром доведеться піти у відставку. Він це прекрасно розуміє, так само як і український народ та іноземні партнери та союзники України. Коли йому прийде час піти у відставку, тому що його історична епоха дійде кінця, і світу буде потрібен український лідер, який готовий вести переговори з Росією, тоді на його місце можуть прийти його впливова права рука, Андрій Єрмак або новопризначений міністр оборони Умєров. Той факт, що Умєров був призначений на посаду міністра оборони за рекомендацією Єрмака, може сигналізувати про початок цього процесу.

2.) Призначення Рустема Умєрова на посаду міністра оборони значною мірою мотивувалося його кримськотатарським походженням, що служить, зокрема, для демонстрації того, щ українська влада вважає нацменшини настільки рівними етнічним українцям, що навіть такий важливий член уряду є представником цієї групи. Однак, очевидно, що це не більш, ніж порожня пропаганда або маркетинговий інструмент.

3.) Введення посади військового омбудсмена та проведення «аудиту всіх напрямів» не рівнозначні усуненню корупції в армії. Давайте подивимося, які корупційні скандали будуть викриті в найближчі місяці, і тоді будемо судити, наскільки міністр оборони Умєров зацікавлений в боротьбі з корупцією.

Джерела:

• https://kyivindependent.com/defense-minister-wants-to-introduce-military-ombudsman-position/
• https://www.euronews.com/2023/09/04/who-is-ukraines-new-defence-minister-rustem-umerov


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Права рука впливової правої руки Зеленського”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *