Серія гігантських скандалов в МО України продовжується

2023 рік не міг закінчитися без чергового величезного скандалу в Міністерстві оборони України.

Наприкінці грудня у Києві затримали високопоставленого співробітника Міноборони, який причетний до розкрадання 1,5 млрд грн (39,6 мільйона доларів США) на закупівлі артилерійських снарядів для Збройних сил України (ЗСУ).

«Дуже багато старих практик, які не відповідають сьогоденню і вони повинні змінюватися», – сказав Рустем Умєров в інтерв’ю. Визначення корупції як старої практики явно вказує на намір Умєрова тривіалізувати черговий скандал із закупівлями.

З явною метою відволікання уваги від скандалу, міністр оборони України також заявив, що МО розглядає можливість сповіщати українських чоловіків у віці 25-60 років про необхідність з’явитися в ТЦК через електронне сповіщення. Згідно з ініціативою, Міноборони думає надсилати повістки електронкою, зокрема й за кордон, чоловікам про те, що вони мають з’явитися у призовні пункти ЗСУ. Міністерство використовує власні бази даних для класифікації чоловіків за категоріями «військовозобов’язаний», «військовослужбовець» чи «ветеран». Після обліку МО ухвалює рішення про те, чи дана категорія чоловіків буде взагалі запропонована на військову службу чи ні.

У відповіді на слова Умєрова, федеральний міністр юстиції ФРН Марко Бушман поспішив заявити про те, що якщо влада України захоче призвати в армію чоловіків, які залишили країну, це не матиме практичних наслідків для українців, які живуть у Німеччині. «Змушувати людей виконувати військову повинність або проходити військову службу проти їхньої волі – це не наш випадок», – наголосив Бушманн.

Нагадаємо, що уряд Угорщини заявляв про ту саму позицію, згідно з якою Будапешт не збирається видавати Україні українців, які перебувають у країні, для мобілізації у лавах ЗСУ. Однак, Польща допомагала б Україні мобілізувати українців.

Незважаючи на те, що Німеччина та Угорщина висловили обурення щодо сприяння у доставці українців на поле бої, за короткий час з’явився доброволець, який буде готовий виконувати завдання.

Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс заявив, що за необхідності Естонія готова допомогти Україні в мобілізації її громадян. Глава МВС Естонії повідомив, що в Естонії проживає близько 7500 громадян України призовного віку. При цьому він зазначив, що багато хто з них звільнений від мобілізації. (За українським законодавством, від мобілізації також звільняються батьки-одинаки, батьки щонайменше трьох дітей, батьки дітей-інвалідів і люди, які доглядають за близькою людиною.) Однак для такого роду допомоги необхідна угода між державами – Естонія заявила, що готова укласти такий договір з Україною. «Ми із задоволенням готові укласти такий договір і допомогти Україні. Ми маємо уявлення про те, де в Естонії живуть ці люди. Ми готові посприяти в доставці цих людей з Естонії в Україну, якщо вони цього потребують», – пояснив естонський міністр внутрішніх справ.

Я не знаю, як ви ставитеся до цієї позиції, але я ніколи не чула більш цинічного, майже нелюдського ставлення до військових біженців…

Ось як закінчилися перші 100 днів роботи міністра Рустема Умєрова – скандальними закупівлями та тривожним кроком у сфері мобілізації.

Як видно, я просто нездатна дивитися на ці новини без емоцій.

Очевидно не тільки те, що у ЗСУ є нестача кадрів, а й те, що реформа мобілізації неминуча, але, здається, Україна не в змозі забезпечити справедливу, некорупційну та ефективну мобілізацію. Однак також зрозуміло, що людей на фронті треба замінити новими.

Пропозиція Умєрова означає, що жоден українець за кордоном не буде в безпеці. З іншого боку, для виконання цієї ініціативи потрібні партнери за кордоном. Підхід естонського уряду до цього питання – концепція типу «ми готові приймати всіх їх, а потім готові і екстрадувати, і відправити їх прямо в криваву м’ясорубку» – з гуманітарного погляду є неприпустимим.

Не важливо, що Зеленський та Умєров просто використовують це питання як загрозу, цією пропозицією вони все одно тероризують українців, яким уже надано тимчасовий або постійний захист на території іноземних держав. Я б не побажала такої абсолютної беззахисності нікому. Ніхто не заслуговує на таке нелюдське ставлення.

Уся ця ситуація тільки підтвердила мою переконаність у тому, що війну має бути негайно закінчено, тому що більше не можна чинити стільки негуманності Україні та її народу. Україна не заслужила агресії Путіна, як не заслужила таких нелюдських лідерів, як Зеленський та Умєров, які наполягають на своїй владі до кінця, і не заслужила безсердечного ставлення естонської влади до доставки українців з Естонії в Україну.


Posted

in

by

Tags:

Comments

0 responses to “Серія гігантських скандалов в МО України продовжується”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *